4 mar 2010

Sola zapiekana w serach

Tym razem na tapetę wzięłam solę. Była bardzo smaczna, nie powiem. Z tymi serami komponowała się idealnie. Choć weźcie na mnie poprawkę, gdyż ja jestem maniakalną wyjadaczką i ryb i serów ;)

Składniki:

0,5 kg filetów z soli
5 dkg sera feta
10 dkg sera typu mazdamer
10 dkg sera typu gouda
2 łyżki tartego parmezanu lub pecorino
pieprz czarny mielony
papryka mielona chilli
oliwa z oliwek

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Spód posypujemy odrobiną papryki chilli po czym układamy na tym filety z soli.
Prószymy je pieprzem oraz papryką chilli.
Następnie posypujemy serem feta pokrojonym w drobną kosteczkę oraz tartymi serami.
Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

5 komentarzy:

asieja pisze...

ależ słoneczne danie!

ja poprawek brac nie mam zamiaru
bo ryby i sery lubię wielce :-)

grumko pisze...

Ja również poprawki nie biorę, bo ryby i sery to my bardzo lubimy;-)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

chyba mało kto nie lubi ryb i sera...:)

wiosenka27 pisze...

W ramach zaprzyjaźniania się z rybami muszę spróbować Twój przepis:)

anytsujx pisze...

Pysznie, bardzo lubię solę :)