Składniki:
30 dkg mąki żytniej chlebowej
20 dkg mąki pszennej chlebowej
350 ml ciepławej wody
2,5 dkg drożdży
1 łyżka oleju ryżowego
3/4 łyżeczki soli
5 dkg sera feta
Mąkę, drożdże oraz wodę wyrabiamy mikserem przez dobrych kilka minut... po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Dodajemy olej ryżowy, sól i ponownie wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
Formujemy ciasto na kształt chleba jaki chcemy uzyskać, pamiętając by w środek rozkruszyć fetę.
Wierzch chleba masujemy ręką zmoczoną w ciepłej wodzie.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy go około godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
8 komentarzy:
To znowu ja, Marzynia.
Odtwarzam komentarz u Iwonki, bo jej się wysypał blog:
Otóż byłam za nadaniem jej orderu w formie chlebka z fetą.
I proponowałam wyłączenie weryfikacji literowej, bo jest wkurzająca :-)
A ja z order ślicznie dziękuję !!!
I weryfikację literową już zniosłam. Jak to mówią: mówisz i masz :))) For You :)
Buźka !!!
Bardzo, bardzo oryginalny chlebek, musi być pyszny :D
Wspaniały chlebek:)
Uwielbiam fetę!
Ale za pieczywo się już nie zabieram, bo mi nie chce wyjść ani żaden chleb ani bułki, więc się poddałam na jakiś czas.
:)
Mmmm..chleb z fetą~! Musi być pyszny! Podoba mi się:)
Pozdrawiam.
Alivea, Majanko jest pyszny :)
Goś nie poddawaj się no !!!
Ściskam Was mocno !!!
taka niespodzianka to pyszna
Prześlij komentarz