Od tamtego czasu robiłam go już setki razy. Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie pyszny. A wiem co mówię, gdyż jestem maniakalną wyjadaczką serników.
Cytując autorkę:
Składniki:
1 kg sera tłustego
1 kostka masła
1 szklanka cukru
10 jaj
1 budyń waniliowy Winiary
rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały
zapach arakowy (kilka kropel)
Ser przekręcić w maszynce 2 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser.
Wsypać do masy suchy budyń, dodać zapach arakowy i bakalie.
Wymieszać składniki na gładką masę.
Włączyć piekarnik i podgrzać do 220 stopni C.
Ubić 8 białek na bardzo sztywna pianę.
Szybko dodać do sera połowę piany i delikatnie z nim wymieszać, następnie dodać resztę piany i też połączyć ją z masa serową.
Natychmiast wyłożyć masę do wysmarowanej masłem tortownicy.
Od razu włożyć tortownicę do bardzo rozgrzanego piekarnika i piec w wysokiej temperaturze przez 5 minut.
Teraz maksymalnie zmniejszyć grzanie, aby temperatura spadła i ustaliła się na wartości ok. 180-200 stopni C.
W tej temperaturze piec sernik jeszcze przez minimum 45 minut, do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Teraz uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut.
Ostrożnie wyjąć tortownicę i przykryć ją z wierzchu deską do krojenia.
Przytrzymując lewą ręka deskę energicznie odwrócić sernik „do góry nogami”, tj. spodem do góry i tak go pozostawić na desce do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na balkonie.
Chłodny sernik można już swobodnie odwrócić, polukrować ( ja polałam go czekoladą ).
Przepis ten jest na tortownicę 26 cm. Choć ja piekłam go w 28 i był wysoki.
25 komentarzy:
Dobry ten przepis na Wielkanoc, bo cały czas myślę i myślę który by tutaj upiec :D
Smakowicie wygląda ta polewa z czekolady, mniam :)
Ale piękny, ta polewa czekoladowa jest obłędna! Chętnie bym wypróbowała ale na Wielkanoc już mam wybrany sernik ;) Ten zostawie sobie na inną okazję.
Pozdrawiam
Aliveo zrób ten, nie pożałujesz :)
Dziwnograj nie odwlekaj za długo. Zrób go przy najbliższej okazji :)
Pozdrówka !!!
Mniam, uwielbiam serniczki i na pewno wykorzystam Twoj przepis :)
A czym zrobilas takie piekne wzorki z czekolady?
Pozdrawiam i zycze milego dnia :)
Margaretko wzorki z czekolady zrobiłam dzięki szprycy. Choć z podciętego woreczka też wychodzą fajne :)
Pozdrawiam Cię !!! I również życzę Ci miłego dzionka
Serca nie masz! Takim sernikiem po oczach! Uwielbiam serniki, mmmmm! Cudowny :)
Ja też bardzo lubię serniki. Twój wygląda po prostu wspaniale:)
ja tez uwielbiam serniki,skorka pomaranczowa,migdaly...ach:))
na poczatek wydrukowalam sobie przepis tej szarlotki z grysikiem,latwiej brzmiala:) sernik moze sie odwaze troszke pozniej;)
ale u Ciebie juz pachnie Swietami!
usciski!
dodatek migdałów bardzo mi się podoba!
jest cudny
z dużą warstwą sera
i ta polewa
ach!
Nigdy nie słyszałam o takim przepisie (chodzi o początkową temperaturę). Ale jeśli ty mówisz, że pyszny, to na pewno tak jest :-)
Mamciu ta początkowa temperatura w przypadku sernika to istotna sprawa.
Dziękuję Wam za zachwyty, za pochwały. Miło mi, choć one należą się Janie :))) Ja byłam jedynie podwykonawcą ;)
ja to bym chciała być Twoją sąsiadką... wpadałabym na te serniczki i byśmy założyły jakieś kółko sernikożerców... czy jakoś tak...:)
pozdrawiam :)
Wyglada pyszniutko. Przepis na dobry sernik jest na wage zlota :))
Myniolinko nie planujesz może przeprowadzki w lubelskie ? Bo ja bym z Tobą kilka kółek założyła :DDDDD
Pozdrawiam Was i życzę dobrej nocki !!!
Ivon, ten sernik jest tak śliczny, że postanowiłam upiec go na Świeta i podarować go mojemu tacie, który jest wielbicielem serników, zresztą ja równiez :)
Anytsujx świetnie !!! Będzie zadowolony, ręczę :)
Ivon, cukier ma być zwykły czyli kryształ?, budyń jest z cukrem czy bez?, a obracasz ten sernik zaraz jak wyjmujesz go z piekarnika jeszcze bardzo ciepły po tych 10 minutach, dobrze zrozumiałam, wolę się upewnić, bo piekę go na 100 procent :))
Tak budyń z cukrem daję.
Cukier kryształ.
Jak wyciągam go z piekarnika to od razu go odwracam. Tyle, że w piekarniku po upieczeniu spędza on 20 minut.
Pozdrówka :)
Skoro taki nieopadający to obowiązkowo muszę spróbować!
Opadanie sernika nie należy do przyjemnych doznań ;)
Pozdrawiam!
Witam, dzisiaj upieklam sernika z tego przepisu. Serniki pieke od lat i jestem w tym dobra, ale moj mezus powiedzial ze to najlepszy jaki kiedykolwiek robilam. po prostu rozplywa sie w ustach. Zrobilam na kruchym cienkim spodzie z polewa po prostu niebo w gebie a i oadl minimalnie. Ze szcerego serca wszystkim polecam i dziekuje za przepis. Pozdrawiam:)))
Polciu super !!!!
Musisz jeszcze zrobić sernik z serkiem mascarpone :D
Pozdrówka !!!
Witajcie , wypróbowałam przepis na serniczek ,jest super ,wysoki ,a do tego delikatny i wilgotny.polecam
Jest to pyszny sernik bez dwóch zdań, jednak muszę robić coś źle z nim, gdyż podczas pieczenia zawsze mi bardzo pęka sernik i wygląda jak wulkan lub rozstąpiona ziemia po trzęsieniu ziemi. Może jakieś rady? piekę go w takich temp i czasie jak wskazania blogerki,niestety za każdym razem to się dzieje co prawda nie ma to znaczenia smakowego a jedynie estetycznego wyglądu serniczka ,ale mnie to trochę drażni.Postarajcie się mi podpowiedzieć co należy robić by tak się nie działo dziękuję Karolka
Prześlij komentarz