Składniki:
30 dkg mąki żytniej chlebowej
20 dkg mąki pszennej chlebowej
350 ml ciepławej wody
2,5 dkg drożdży
1 jabłko, średniej wielkości
2 małe ziemniaki
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Dodajemy łyżkę mąki żytniej i wyrabiamy to mikserem przez 5 minut... po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tartce o drobnych oczkach... jabłka natomiast obieramy i trzemy na tartce ale o średnich oczkach.
Dodajemy do drożdży pozostałe składniki - ponownie wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
Formujemy ciasto na kształt chleba jaki chcemy uzyskać i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia... pamiętajmy by przykryć wyrastający chleb ściereczką.
W trakcie wyrastania kilkakrotnie skrapiamy wierzch chleba wodą / najlepiej spryskiwaczem /
Pieczemy go około godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
6 komentarzy:
Chlebek do wypróbowania. Zapisałam przepis:) Pozdrawiam:)
To bardzo ciekawe polaczenie - chleb i jablko :) Ciekawa jestem, jak smakuje. Musze wyprobowac!
Pozdrawiam cieplutko :)
Chlebek jest przecudny!!! Wygląda taki puszysty i wilgotny. Dodatek jabłka i ziemniaków jest strzałem w dziesiatkę.
To jest coś dla mnie!
Pozdrawiam cieplutko :))
cudne to uzaleznienie :-)
Cześć Iwonko :-)
Dziękuję za tak miłe komentarze :DDDD
Mamciu cześć cześć :DDDDDDDD
Prześlij komentarz