16 mar 2010

Τυρόψωμο - greckie "plecioneczki" bułeczki

Moja familia miała okazję szamać takie oto bułeczki. Bułeczki te są inne niż wszystkie, gdyż w środku przeplata się tam feta z oregano. Zdjęcia w przekroju niestety nie mam, bo nie lubię kroić bułek, gdy są jeszcze gorące tzn nie są wówczas fotogeniczne ... a gdy ostygną po prostu już ich nie ma. Wybaczcie więc :)


Składniki:

60 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 dkg świeżych drożdży
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka tłustego mleka

20 dkg sera feta
1 łyżka suszonego oregano

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku połączonym z oliwą i miodem
... i wyrabiamy ciasto robotem - dość długo - ja wyrabiałam z 15 minut.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8-9 kawałków.
Każdy kawałek dzielimy na 3 mniejsze kawałeczki z których robimy dłuższe wałeczki... w środek jednego z tych wałeczków wkładamy rozkruszony ser feta oraz ociupinkę oregano - po czym zaplatamy te 3 wałeczki w pleciony warkocz.
Odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut.
Można je posmarować roztopionym masłem przed upieczeniem.
Pieczemy je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


13 komentarzy:

gosiaa99 pisze...

Piękne bułeczki i do tego ślicznie zaplecione ;)
Ciekawy dodatek syropu klonowego, muszę spróbować ;)

Ania pisze...

Pięknie zaplecione :-)

rain.drop pisze...

Ślicznie wyglądają a z fetą i oregano na pewno są pyszne :)

grumko pisze...

Bardzo ładnie wyglądają, a z tymi dodatkami muszą być pyszne;-)

asieja pisze...

rozbudziłaś moją ciekawośc tym jak wygląda bułeczkowe wnętrze
i dołaczam się do poprzedników - cudnie je zaplotłaś

Komarka pisze...

Połączenie ich z fetą i ziołami musi być rewelacyjne - taka bułeczka wystarczy za całe śniadanie :) Czy ja wspominałam już, że uwielbiam greckie jedzenie ;))

wiosenka27 pisze...

Wyglądają tak, że muszę spróbować. Nie wiem kiedy ale muszę:) Pozdrawiam:)

kornik pisze...

jakie ładne i apetyczne te bułeczki! pięknie je zaplotłaś. dodaję do swojej listy "do zrobienia":)

Marzynia Mamcia pisze...

Ale ty dużo pieczesz drożdżowego ciasta!
A u nas też były drożdżówki, Martik sam upiekł!

magda k. pisze...

ślicznie wyglądają, a ta feta i oregano bardzo do mnie przemawiają :)

Ivon pisze...

Dziękuję Wam ślicznie za tyle pochwał. Jak mi miło :)))

Komarko ja też jestem z tych kochających greckie jedzenie. I na moje szczęście w czerwcu będę na Krecie. Och objem się objem :)

Mamciu tak, drożdże to u mnie częsty gość. Gość jakże mile widziany :D

Ściskam Was mocno i jeszcze raz dziękuję za te miłe słowa.

silme pisze...

Feta z oregano? w bułeczkach? Matko w niebiesiech! Delicje!:D Niesamowite masz przepisy:)

Ivon pisze...

Silme niom feta z oregano :) Delicje o tak :)
Dziękuję !!!