3 lut 2010

Serowe paluchy z ciasta francuskiego

Dziś szalałam z ciastem francuskim. Te paluchy wpadły mi w oko na blogu: Zachciało mi się gotować. Musiałam je więc zrobić i cieszę się, że je zrobiłam, bo wyszły wprost przepyszne. Jedyną zmianą jakiej dokonałam było to, że posypałam je świeżo zmielonym pieprzem po wierzchu.

Składniki:

2 arkusze ciasta francuskiego
20 dkg tartego sera żółtego typu edam
1 jajko
pieprz czarny świeżo mielony

Arkusz ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy tartym serem - po czym nakrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego - uciskamy.
Smarujemy jajkiem i posypujemy tartym serem oraz mielonym pieprzem.
Tniemy ciasto na podłużne paski o szerokości 1,5 cm.
Każdy pasek łapiemy za dwa końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach.
Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 13-15 minut.

6 komentarzy:

iis111 pisze...

:))) super Ci wyszly:) Mi najbardziej smakuje wersja z dodatkiem fety:)

Ivon pisze...

Z fetą zrobię w najbliższym czasie :)

myniolinka pisze...

pycha! też robiłam :)

rain.drop pisze...

Mmmm, też je lubię. Świetnie smakują, kiedy się w środek przez złożeniem posypie trochę bazylii :)

foto-eyes pisze...

Zaczynam nie nadążać :-)

Ivon pisze...

Izuś heheee rozbawiłaś mnie :DDDDD Ściskam Cię mocno !!!!