Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut / ja wyrabiam to robotem /
Odstawiamy ciasto na 5 minut odpoczynku po czym znów wyrabiamy je przez 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy 10 bułeczek.
Skrapiamy je ciepłą wodą i odstawiamy do wyrośnięcia przez 30 minut.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
5 komentarzy:
jakie śliczne ! i z parmezanem, mniam :)
piekłam już kiedyś bułeczki z parmezanem, strasznie mi smakowały, cudne nacięcia zrobiłaś Ivon
Paremzan.. właśnie wczoraj żużyłamm reszte do lazni:) Ale to nic napewno skusze sie i dosype do buleczek:)
Cudne, muszą wspaniale smakować z tym parmezanem.( bardzo lubię parmezan i w ogóle sery :) )
jakie pulchniutkie :) nie jadłam jeszcze bułeczek z parmezanem, ale z pewnością są pycha :) pozdrawiam:)
Prześlij komentarz