2 lut 2010

Pizza na podpłomykowym cieście

Taka pizza u mnie w domu lubiana jest najbardziej. Myślę, że spowodowane jest to niczym innym jak ciastem. Ciasto to jest lekkie i należy do tych mniej zapychających. Właśnie pochłonęli ją na kolację ;) Z tego przepisu wychodzi 4 pizze o średnicy 28 cm.


Składniki:

500 dkg mąki tortowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml cieplej wody
szczypta cukru
3/4 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
krojone pomidory w zalewie bądź ketchup
8 ząbków czosnku
40 dkg sera żółtego typu gouda
30 dkg boczku wędzonego

Składniki na ciasto wyrabiamy robotem przez 15 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części.
Rozwałkowujemy na bardzo cienkie okręgi.
Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym / tak by brzegi ciasta ominąć bo te brzegi się fajnie w trakcie pieczenia "napuszą"/
Posypujemy pokrojonym czosnkiem oraz boczkiem... na koniec tartym serem.
Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na / wysokiej półce /

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Czyli jak to, nie czekamy aż ciasto wyrośnie? Tylko te 15 min?

Ivon pisze...

Tak :)

gosiaa99 pisze...

Chodziło mi to ciasto po głowie jakiś czas temu,marzyła mi się właśnie taka pizza na cienkim kruchym spodzie z duża ilościa sera..mniam. Zazdroszcze ci jej, ale może uda mi się zrobić ja na akcje z pizzami* :)

Ivon pisze...

Ją się tak prosto i szybko robi, że Gosiu zrób ją :) A akcja pizzowa to doskonała ku temu okazja :)

Szarlotek pisze...

Uwielbiam podpłomyki a szczególnie z jabłkami które posypuję brązowym cukrem i płatkami masła. Na koniec dżem i rozgrzany calvados :)Po prostu pycha ;D

Ivon pisze...

Mmmmmm o tak Szarlotku pycha :D

Julka pisze...

Jak już robię pizzę, to tylko na cieńkim cieście:D Taki przysmak to idealne rozwiązanie na kolację:)