Składniki:
500 dkg mąki tortowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml cieplej wody
szczypta cukru
3/4 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
krojone pomidory w zalewie bądź ketchup
8 ząbków czosnku
40 dkg sera żółtego typu gouda
30 dkg boczku wędzonego
Składniki na ciasto wyrabiamy robotem przez 15 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części.
Rozwałkowujemy na bardzo cienkie okręgi.
Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym / tak by brzegi ciasta ominąć bo te brzegi się fajnie w trakcie pieczenia "napuszą"/
Posypujemy pokrojonym czosnkiem oraz boczkiem... na koniec tartym serem.
Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na / wysokiej półce /
7 komentarzy:
Czyli jak to, nie czekamy aż ciasto wyrośnie? Tylko te 15 min?
Tak :)
Chodziło mi to ciasto po głowie jakiś czas temu,marzyła mi się właśnie taka pizza na cienkim kruchym spodzie z duża ilościa sera..mniam. Zazdroszcze ci jej, ale może uda mi się zrobić ja na akcje z pizzami* :)
Ją się tak prosto i szybko robi, że Gosiu zrób ją :) A akcja pizzowa to doskonała ku temu okazja :)
Uwielbiam podpłomyki a szczególnie z jabłkami które posypuję brązowym cukrem i płatkami masła. Na koniec dżem i rozgrzany calvados :)Po prostu pycha ;D
Mmmmmm o tak Szarlotku pycha :D
Jak już robię pizzę, to tylko na cieńkim cieście:D Taki przysmak to idealne rozwiązanie na kolację:)
Prześlij komentarz