22 lut 2010

Kurczak pieczony na kapuście kiszonej

W prostocie tkwi siła. I ten kurczak jest tego przykładem. Kiedyś swego czasu pomysłem tym podzieliła się ze mną koleżanka i od tamtej pory tak pieczony kurczak jest częstym bywalcem w moim domu. Najbardziej smakuje mi ta kapusta spod tego kurczaka ;)

Składniki:

4 udka z kurczaka
1 kg kapusty kiszonej
oliwa
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona

Kurczaka posypujemy przyprawami / ważne by nie solić zbytnio, by kapusta nie była potem za słona /
Układamy go na drobno posiekanej kapuście kiszonej.
Kropimy delikatnie oliwą.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

9 komentarzy:

asieja pisze...

bardzo mi się podoba koleżankowy pomysł
lubię kiszoną kapustę, a nawet bym nie pomyślała, że można ją upiec

kasiaaaa24 pisze...

Fajny pomysł :)Kiedyś czytałam o zapiekaniu mięsa na kapuście kiszonej, ale bardziej kojarzyły mi się jakieś żeberka czy golonka :)

Gosia pisze...

bardzo mi sie podoba,bo lubie jedno i drugie,wiec w takim zestawie na pewno by mi smakowalo :)
Pozdrawiam :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jak dobre to spróbuje! ja się ostatnio zajadam kurakiem z kapustą pekińską, też polecam, pycha

Ivon pisze...

Asiejko można upiec smak jest rewelacyjny dzięki tłuszczykowi, który wycieka z kurczaka w trakcie pieczenia.
Gosia oj tak smakowałoby Ci, ręczę :)
Aga-aa z kapustą pekińską mówisz ? Muszę zrobić koniecznie :) A Ty spróbuj tego bo jest pyszny :)

Pozdrawiam Was serdecznie. Jupi jak wiosennie mam za oknem :))))

gosiaa99 pisze...

A to ciekawy przepis..koniecznie zapisuje i wypróbuje..coś czuję że będzie pyszny

Anonimowy pisze...

Nie ma sensu udziwniać. Proste, zazwyczaj znaczy pyszne. Lubię tradycję. Świetny pomysł.

Marzynia Mamcia pisze...

Oooo, tak, to jest przepis, który u mnie w rodzinie kazdemu by zasmakował. Lubią i kurczaka i kapuchę. Na pewno to zrobię :-)

Ivon pisze...

Zaytoon też jestem z tych co lubią tradycję :D
Mamciu rób kobieto nie zwlekaj :))))