6 lut 2010

Bułeczki pszenne z parmezanem

Bułeczek u mnie ostatnio jest po dostatkiem. Te bułeczki z kolei swój aromat zawdzięczają parmezanowi. Daje on specyficzny smak tym bułeczkom. Są puszyste w środku a na zewnątrz mają chrupiącą skórkę.


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut / ja wyrabiam to robotem /
Odstawiamy ciasto na 5 minut odpoczynku po czym znów wyrabiamy je przez 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy 10 bułeczek.
Skrapiamy je ciepłą wodą i odstawiamy do wyrośnięcia przez 30 minut.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

5 komentarzy:

grazyna pisze...

jakie śliczne ! i z parmezanem, mniam :)

viridianka pisze...

piekłam już kiedyś bułeczki z parmezanem, strasznie mi smakowały, cudne nacięcia zrobiłaś Ivon

gosiaa99 pisze...

Paremzan.. właśnie wczoraj żużyłamm reszte do lazni:) Ale to nic napewno skusze sie i dosype do buleczek:)

rain.drop pisze...

Cudne, muszą wspaniale smakować z tym parmezanem.( bardzo lubię parmezan i w ogóle sery :) )

kasiaaaa24 pisze...

jakie pulchniutkie :) nie jadłam jeszcze bułeczek z parmezanem, ale z pewnością są pycha :) pozdrawiam:)