20 lut 2009

Ciachane schabowe

Do wypróbowania tego przepisu skusiła mnie już sama nazwa.
A w związku z tym, że lubię schabowe na efekt finalny długo nie musiałam czekać - wypróbowałam go jeszcze tego samego dnia. Jeżeli lubicie soczyste mięso to ten przepis jest na takie mięso właśnie. W dodatku proste i jakże szybkie w wykonaniu.




Składniki:

1/2 kg schabu
5 łyżek majonezu
1 łyżka ketchupu
2 ząbki czosnku
2 jajka

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona

Schab kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy majonez, ketchup, pokrojony w plasterki czosnek oraz jajka.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku.
Formujemy w kotlety.
Obtaczamy w mące lub w bułce tartej.
Smażymy na złotawy kolor z obu stron.

Inspiracja: Aneta

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam, spodobaly mi sie te kotleciki, ale chcialam sie upewnic czy jajka maja byc surowe- wbite do masy czy gotowane i posiekane? Pozdrawiam

Ivon pisze...

Jajka mają być surowe.

Pozdrawiam serdecznie :DDDD

Anonimowy pisze...

Dzieki bardzo. Teraz juz nie moga sie nie udac:)