21 lut 2009

Trójkąty schabowe wypełnione żurawiną



Składniki:

4 plastry schabu
4 łyżeczki konfitury żurawinowej
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (kilka listków)
ocet balsamiczny
2 jajka
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Przyprawy:sól kamienna mielona, papryka słodka mielona, chili, oregano, bazylia, rozmaryn.


Schab rozbijamy na bardzo cienkie plastry.
Każdy plaster schabu posypujemy przyprawami.
Na środku schabu układamy po łyżeczce żurawiny, po pół rozgniecionego ząbka czosnku, po listku natki pietruszki.... i to wszystko zalewamy kapką octu balsamicznego.
Tak przyprawiony schab składamy w trójkąty.
Obtaczamy w mące + w jajku z dodatkiem bazylii.
Smażymy na wolnym ogniu - z każdej strony - ok. 20 minut.

Inspiracja własna.

3 komentarze:

Ela pisze...

Hichotko a ja kiedysten przepis wyprobowalam i baaardzo nam smakowal. Nawet nie wiem czy dziekowalam wiec korzystam z okazji :) Pozdrawiam serdecznie :)

grumko pisze...

Niedawno podróżowałem służbowo pociągiem i na dworcu w Gliwicach kupiłem sobie do podróży lutowy numer Mojego Gotowania.
Znalazłem tam ten przepis, a on sprowokował mnie do przyjrzenia się bliżej działowi Mięsiwa;-)
Jako miłośnik tego typu dań muszę z przyjemnością stwierdzić, że bardzo pobają mi się Twoje propozycje. Chętnie bym każdej z niej spróbował.
Tak trzymać;-) Pozdrawiam;-)

Ivon pisze...

Elu cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz i za odwiedziny :)
Grumko no tak byłam w lutowym MG ... jak i we wcześniejszych MG i innych gazetach ;)
Jest mi niezmiernie miło, że tak myślisz.
Ściskam Cię mocno !!!