21 lut 2009

Pancakes kukurydziano-ziemniaczne z parmezanem



Składniki:

2 surowe ziemniaki
2 ugotowane ziemniaki
1/2 szklanki mąki
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta sody + szczypta proszku do pieczenia
10 dkg parmezanu
1 jajko
olej do smażenia

Przyprawy: sól kamienna mielona, pieprz cytrynowy mielony, pieprz czerwony mielony oraz tymianek


Ziemniaki trzemy na tartce o drobnych oczkach.
Dodajemy obie mąki, żółtko, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Ser kroimy w drobną kosteczkę... wszystko mieszamy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do masy.
Smażymy z obu stron na złotawy kolor.
Tak usmażone pancakes podajemy na gorąco z różnymi dipami.

Inspiracja własna.

Brak komentarzy: