Składniki:
Biszkopt
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor w temperaturze 180 stopni około 30 - 40 minut.
Masa
1 litr śmietany 30% Łaciatej
6-7 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
25 dkg serka macsarpone
4-5 śmietan-fixów ( ja daję je tylko wtedy gdy tort musi poczekać te dobre kilka godzin na zanim zostanie pochłonięty )
galaretka wiśniowa
1 galaretka pomarańczowa
30 dkg malin (mogą być mrożone)
1 szklanka soku ananasowego
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą (czyli w połowie ilości wody podanej z tyłu opakowania )
Odstawiamy do zgęstnienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem (tutaj z cukrem pudrem to wedle uznania... jednak ta masa nie może być bardzo słodka.
Gdy jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i dalej mieszamy (tak ok. 3 minut )Wcześniej upieczony biszkopt kroimy na plastry.
Każdy plaster przed położeniem masy nasączamy sokiem ananasowym a następnie smarujemy grubszą warstwą masy.
Na to układamy gęsto: maliny i galaretkę pokrojoną w kostkę.
Przykrywamy płatem biszkoptu - uciskając tak by wszystko ładnie do siebie przyległo... i znów nasączamy biszkopt i nakładamy masę, owoce i galaretki.
Pamiętajmy by zostawić trochę masy na ustrojenie tortu.
Inspiracja własna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz