21 lut 2009

Łódeczki z piersi kurczaka



Składniki:

2 piersi z kurczaka
5 dkg sera pleśniowego typu Brie
10 dkg pieczarek
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
1 łyżka konfitury żurawinowej

Przyprawy: sól, pieprz różowy mielony, pieprz cytrynowy, tymianek, papryka słodka mielona


Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Każdą połówkę piersi nacinamy tak by powstała kieszonka.
Układamy je na kształt łódki i posypujemy ją w środku przyprawami.
Wkładamy w środek tych „łódeczek” pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Mocno posypujemy przyprawami.
Wkładamy je do naczynia żaroodpornego tak żeby ściśle do siebie przylegały po to by w trakcie pieczenia nie wyciekł nam ser z owych „łódeczek”.
Wszystko to zalewamy oliwą wymieszaną z majonezem, śmiataną i konfiturą żurawinową.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Inspiracja własna.

Brak komentarzy: