
Składniki:
Spód:
1 dkg świeżych drożdży
20 dkg mąki
6 dkg roztopionego masła
ok. 6-8 łyżek ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
Farsz:
50 dkg cebuli
20 dkg prosciutto crudo
10 dkg masła
4 łyżki śmietany 30%
1 jajko
sól
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz cytrynowy
1 malutka cukinia
Cebulę kroimy w kostkę - szklimy ją na maśle.
Szynkę kroimy również w kostkę i dodajemy ją do podsmażonej, wystudzonej cebuli wraz ze śmietaną, jajkiem i przyprawami.
Drożdże, mąkę, sól i roztopione masło mieszamy ze sobą dodając pod koniec ciepłe mleko.
Wyrabiamy do momentu, gdy ciasto będzie odchodzić od ręki bądź miksera.
Wykładamy je w tortownicy 24 cm tworząc wyższy brzeg i odstawiamy na 15 minut, przykryte lnianą ściereczką.
Cukinię kroimy w cieniutkie talarki i układamy ją na cieście ( można zostawić kilka plasterków by udekorować wierzch ciasta )
Na cukinię wykładamy farsz.
Dekorujemy wedle uznania - można obyć się bez dekoracji.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 -25 minut.
34 komentarze:
Ivon za mną cebularze chodzą już chyba od lutego :D dlatego w Twoje ciasto wirtualnie wgryzam się:) Musi być pyszne!
ale smakowite zdjecie:) mniam... wyglada tak pysznie, ze az chcialoby sie ugryzc kawalek:)
Pozdrawiam:)
i oto pomysł na wykorzystanie cebuli w jakże ciekawy sposób :D
zdjęcia niezwykle smakowite :)))
ja również mam ostatnio chętkę na cebulę.
a wytrawnego ciasta jeszcze nie próbowałam;)
ciekawa ta cebula... ;] a ja cebulę baardzo lubię. mniam, mniam.
i wygląda cudownie. rewelacja ;]
Wow! Uwielniam cebulę i mam wrażenie, to przepis z dedykacją dla mnie :) Z pewnością zrobię i to pewnie szybciutko :)
wygląda bardzo apetycznie:)
Lubię takie pizzowate wariacje. :) Smakowicie.
Pozdrawiam
Ania
Poproszę kawałek:)
zachwycająca ilośc nadzienia!
Strasznie mi się podoba!
Mój M, byłby zachwycony takim daniem :) ja troszkę mniej, bo z cebulką się średnio lubię, ale zapamiętam propozycję , bo uwielbiam sprawiac bliskim radośc :D
absolutnie uwielbiam cebulę! a tyle cebuli w jednym kawałku bardzo mi odpowiada :))
Jak ja lubię takie smaki... To co, może wpadnę na obiad? Proszę... jeden kawałeczek...;)
Ivon wpadam raz jeszcze, aby zaprosić Cię do dzisiejszej blogowej zabawy! Szczegóły u mnie! Pozdrawiam!
mmmm, mniam! :)
It looks really superb Ivon, I wish I have a slice :)
Ciasto cebulowe i to w takim składzie.Mniam.Pysznie wygląda!
to nadzienie kusi niesamowicie!
wow, nie przepadam za cebulą, ale tej tarcie bym się raczej nie oparła
Jedzenie musi mi się podobać. To jest piękne:)
witam ponownie:)
i zapraszam Cie do zabawy blogowej:
kulinarnespotkania.blogspot.com/2010/09/lubie.html
Dubluję zaproszenie ;)
Zapraszam do blogowej zabawy w wyliczenie dziesięciu rzeczy, które lubię
Pozdrawiam ;)
http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/09/lubie-to.html
Zapraszam do blogowej zabawy w wyliczenie dziesięciu rzeczy, które lubię
Pozdrawiam ;)
http://smacznykasek.blogspot.com/2010/09/lubie-to.html
Ja teraz mam fazę na cebulę odkąd zrobiło się chłodno..
Twoje ciasto wygląda super.
Pozdrawiam!
Fajny pomysł na wykorzystanie cebuli:)
Smaczne fotki!
Pozdrawiam
Wow, ale cebuli :) To cos zdecydowanie dla mojego M. Musze mu to pokazac :)
DZIEKUJE,Z CALEGO SERCA DZIEKUJE CI KOCHANA ZA PAMIEC I TROSKE:)
Wszystko u mnie dobrze,to chwilowy brak netu...poczatek roku szkolnego itd,itp i nawet nie wiem kiedy to zlecialo (tzn.ostatnie tyg) Wracam pomalu,szukam inspiracji:))
U Ciebie jak zawsze zapachy i pysznosci!! Pozdrawiam goraco:)
cebulowe, ach!!
Uffff kamień z serca mi spadł. Cieszę się bardzo, że już jesteś Emocjo !!!!
Ciasto i zdjęcia..bomba!:)
No to mam kolejne "ciasto", które będzie za mną "chodziło". Baardzo apetycznie wygląda! Pozdrawiam:)
Mega dużo farszu. Cebula + cukinia jednocześnie. Ciekawy przepis.
Co prawda prosciutto crudo zjadłabym samo, bo byłoby mi zal dawać je do tarty, to oczywiscie z przyjemnoscią ukradłabym CI kawałek :)
Prześlij komentarz