20 lut 2009

Biała pavlowa


Przepis na białą pavlową swego czasu odkryłam buszując w sieci.
Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych deserów i często gęsto gości on u mnie w domu. Pokochałam go nie tylko ja ... ale i cała moja rodzina.




A oto przepis, który ulegał modyfikacjom... taka droga dojścia ku perfekcyjnej pavlowej.


Składniki:   

9 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
250 ml śmietany 30%
owoce wedle uznania

Ubijamy białka ze szczyptą soli przez ok. 3 minuty.
Następnie stopniowo (to ważne) dodajemy cukier kryształ oraz cukier puder.
Białka ubijamy tak długo, będą sztywne.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet - dokładnie mieszamy.
Wykładamy sztywną pianę na papier do pieczenia.
Formujemy z niej wysoką górę o około o średnicy 20-22 cm.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160* przez ok. 60-80 minut.
Studzimy i dekorujemy wierzch bitą śmietaną oraz owocami najlepiej tymi, na które jest teraz sezon.

Inspiracją były znalezione w necie liczne przepisy na ów temat.


2 komentarze:

margot pisze...

Ta pavlowa jest piękna

Ivon pisze...

Aluś piękna jak piękna ale jaka pycha.
Ja mogę się śmiało nazwać pavlovoholiczką.