Składniki:
1 bakłażan
1 mniejsza cukinia
1 ząbek czosnku
garść czarnych oliwek
2 jajka
1/4 szklanki ciepłego mleka
5 dkg sera feta
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
1 łyżka parmezanu
1 dkg drożdży
mąka tortowa
pieprz kolorowy świeżo mielony
oliwa z oliwek do smażenia
Bakłażany kroimy w grubszą kostkę.
Cukinię, oliwki oraz czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Dodajemy do nich jajka, rozgnieciony ser feta, starty parmezan, kukurydzę.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do pozostałych składników.
Dosypujemy mąki, tyle by powstała masa o konsystencji takiej jak na placki ziemniaczane.
Odstawiamy ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce po czym smażymy racuchy.
18 komentarzy:
wczoraj jadłam placki cukiniowe. bakłażana w nich zabrakło.. ;-)
Orginalnie i smacznie:)
takich jeszcze nie miałam okazji wszamać :)
Bardzo fajny i orginalny przepis, uwielbiam takie nowości, mniam :)
super sa te racuchy! na pewno sa smaczne, bo wygladaja apetycznie:)
drozdzowe racuchy to zawsze jadlam na slodko, ale tym przepisem mnie zaciekawilas, wiec sobie spisalam i wyprobuje, pozdrawiam:)
muszą być pyszne;D w tym sezonie musze zrobić coś z bakłazanem;))
Ivon,
these are so pretty and delicious :)
Bardzo lubię tego rodzaju słone wypieki...
Muszę się przyznac, że nigdy nie jadłam drozdżowych placków na wytrawnie. Bułeczki, naleśniki jak najbardziej a o plackach zupełnie zapomniałam. Dzięki za swietną propozycję :)*
swietnie wygladaja!!!!
Pozdrawiam :)
jakie fajne te placuszki:) i w dodatku mega zdrowe:)
Wytrawne racuchy:)
I narobiła smaka człowiekowi...
wypróbuje na pewno bo bakłażan jest pycha!
Placki, placki.. oj plackowo Nam ostatnio!
Ivon, Ty wiesz jak sprawic, zebym zglodniala :) Te placuszki musza smakowac doskonale.
Dziękuję za te pochwały !!! I polecam Wam je zrobić :DDDD
wygladaja pysznie, do tego jeszcze tylko jakis wyrazisty sos, no jakas wariacja na temat salsy;) koniecznie do sprobowania!
Prześlij komentarz