Tym razem zrobiłam ciasto z piwem. Przyznam, że to taka moja kolejna wariacja na temat drożdży. Nie powiem bardzo udana ta wariacja mi wyszła.
Ciasto to jest mięciutkie, takie delikatne, pyszne i co równie istotne jest proste wykonaniu.
Składniki:
3 dkg drożdży
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłego, ciemnego piwa
1/2 szklanki cukru kryształu
2,5 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
15 dkg masła
80 dkg śliwek węgierek
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Masło i cukier rozpuszczamy zaś w ciepłym piwie.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą / ja wyrabiam je robotem przez około 10 minut.
Ciasto przekładam do foremki wyłożonej białym papierem do pieczenia.
Na wierzch układam pokrojone w cienkie plasterki śliwki węgierki.
Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i wówczas nastawiamy go na 180 stopni.
Pieczemy przez góra 20 minut.
32 komentarze:
wow... cudne!
czy czuć smak piwa podczas jedzenia?;)
Pierwszy raz widzę taki przepis i bardzo mnie zainteresował:)
A nie szkoda tego piwa Kochana? :) Chociaz ciasto wyglada przepysznie wiec pewnie nie :)) Ja zawsze w sezonie sliwkowym robie crumble. I wciaz nie moge go odpowiednio sfotografowac :))
Buziaki.
uu, pijane :) takie niegrzeczne? Ale wcale na pijane nie wygląda, za to apetycznie :)
ha, z piwem kupuję
Bo lubię takie naleśniki , gofry , pierniki .....
Jak śliwek się dorobię to wypróbuje
no proszę;D jak widać wariacje się czasem udają- ciasto wygląda wyśmienicie;)
Małgo ciasto ma delikatny posmak piwa :D
Kuchareczko dziękuję :)
Margot zrób koniecznie.
Ciastello dziękuję :)
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i komentarze :)
Maju mi nie szkoda bo ja nie jestem piwoszem. Za to ukradkiem wlewałam by mój chłop tego nie widział ;)
Ja piekłam je wieczorem więc zrobienie wieczorem fotki wolałam sobie odpuścić. A rano jak cyknęłam to została tylko ćwiartka ciasta :D
Skoro delikatny, to może się skuszę, bo piwa wręcz nie lubię, ale ciasto - oczywiście, że tak! :)
cudna jest ta warstwa śliwek na puchatym cieście
Wygląda przepysznie ! Czy piwo jest z tych dojrzewających ?
Szarlotku Ty mnie o dojrzewanie piwa nie pytaj bo dla mnie to wiedza tajemna ;) Dałam Guinnessa.
Maniu179 ja też jestem z tych co piwa nie lubią. Czasem mam chęć na zmianę smaku to skradam łyka. Za to grzane piwo z sokiem albo z jajkami lubię :) W cieście też lubię :)
Także rób śmiało :)
drożdżowe, śliwki... coś pysznego!
Z piwem? Nigdy jeszcze nie próbowałam, ale brzmi bardzo zachęcająco! :)
Pozdrawiam!
Wygląda cudnie!
Ach, jak bym teraz zjadła...
A drożdżowego z piwem nigdy nie robiłam.Spróbuję na pewno.
Serdeczności!
Moja śliwka wyjątkowo obrodziła, więc na taki wspaniały placek mam zapas - dodatek piwa bardzo intrygujący! Pozdrawiam:)
o jakie apetyczne ciacho!
jak tylko kupię śliwki na pewno spróbuje bo jest cudoowne!!
:)
That dessert look really mouth watering Ivon. You are not just pretty but also a good cook :)
Wspaniele, jak wyroslo!:)
Czesstuje sie!:)
o z piwem to jeszcze drożdżówki nie widziałam. Ciekawe, ciekawe.. :)
ciekawy przepis, no i ciasto pięknie wygląda
koniecznie trzeba wypróbować
pozdrawiam ;)
Ciasto wyglada znakomicie i ten ciekawy dodatek w nim, bardzo inspiruje do wypróbowania :)
wow!
ale żeby do słodkiego ciasta?
No czego to ludzie nie wymyślą:)))
No widzisz Olciaky i jakie pyszne to wyszło :)
Pozdrawiam Was cieplutko dziękując za te miłe słowa !!!
Ivon, to ciasto ma nie wyrastać tak?
I mam piec je 20 minut od wstawienia do piekarnika czy od czasu jak osiągnie piekarnik 180 stopni?
Wygląda przepysznie...mniam;)
Margot od momentu wstawienia do piekarnika piekę je ok. 20 minut. Zanim je wyciągnę to sprawdzam patyczkiem :)
o! to cos ciekawego, slodkie ciasto z piwem?
brzmi interesujaco i wyglada bardzo smakowicie:)
wiec juz jest na mojej liscie do wyprobowania, pozdrawiam:)
Witaj
A jajka? To ciasto bez jajek?
Anonimie tak... to ciasto jest bez jajek! I nie powiedziałbyś jedząc je, że tam ich nie ma :)
Prześlij komentarz