Składniki:
2 większe bakłażany
50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała papryka czerwona
2 jajka
1 łyżka kaszy manny
kilka listków bazylii i tymianku
granulowany czosnek
sól
pieprz cytrynowy mielony
pieprz ziołowy
papryka mielona chilli
oliwa z oliwek
150 ml bulionu
Bakłażany kroimy na plastry o grubości 6-7 cm.
Po środku takiego plastra wydrążamy kieszonkę / łezkę.
Nacieramy bakłażana przyprawami, posypujemy go granulowanym czosnkiem.
Do mięsa dodajemy jajka, kaszę mannę, paprykę pokrojoną drobniutko, zioła oraz przyprawy do smaku.
Nacięte bakłażany nadziewany mięsem.
Układamy ściśle w wąskiej keksówce.
Zalewamy odrobiną oliwy z oliwek oraz bulionem.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
23 komentarze:
bakłażany są pycha!
Twoje wyglądają bardzo apetycznie :]
O, jakie fajne :)
Do you know that eggplant is my favorite dish? I just made eggplant stuffed with tomato, I should try to make the one with meat like yours here. Looks very tempting.
Raz w życiu jadłam bakłażany. Wtedy jakoś mi nie podeszły. Po latach chyba przyszedł czas ,aby sie z nimi przeprosić.
Pozdrawiam
Ania
ale super wyglądają! z takim nadzieniem na pewno są pyszne :)
uwielbiam faszerowane warzywa, najbardziej z farszem warzywnym jednak xD
Bardzo lubię faszerowane bakłażany.Twoje prezentują się pysznie.Niedawno robiłam nadziewane jagnięciną.
Pozdrawiam!
Uwielbiam wszystko co z bakłażanem!
Pyszności:) Ale bakłażana faszerowanego jeszcze nie jadłam.
pozdrawiam
smacznie sie prezentuja i na pewno smakuje wybornie:) pozdrawiam:)
Ja też się muszę wziąć za bakłażany, zwłaszcza że zaczęłam bakłażanową akcję:)
Pamiętam swojego pierwszego - nadziewanego ryżem i bez smaku. Mam nadzieję, żę teraz będzie lepiej:)
Mięso jadam z rzadka ale porządnie doprawione mielone z bakłażanem jest zachęcające.
Pozdrawiam!
tu faszerują bakłażany, tam cukienie, buraki,pomidory lub dynie. wszyscy nadziani! ech, czy tylko ja się w to nie bawię.? buuu... xd
ale w każdym razie wyglądają baaaardzo kusząco. mniam!
wciąż nie mogę przekonac się do bakłażanów
ale gdyby je tak podmienic na cukinię..
I znowu przepysznie... Jak się otrząsnę to zrobię:)
Buu. aż wstyd się przyznać ale umknęła mi Twoja wizyta u mnie (dziękuję za pozostawienie śladu)... bakłażany. Już taka młoda nie jestem, a bakłażana w ustach jeszcze nie miałam.
Pozdrawiam:)
Strasznie fajny przepis...
jeszcze nigdy nie faszerowałam bakłażana, zawsze stawiałam na cukinie - jak widzę nie słusznie:)
Lubię takie dania ... pysznie !:)
Mam pytanie natury praktycznej :) Czy te baklazany po spedzeniu 30 min. w piekarniku sa miekkie? Probowalam juz piec baklazany z niejednego przepisu i zawsze wychodzily mi jakies takie...suche i niedopieczone a co za tym idzie zupelnie niezjadliwe :) Zrazilam sie do nich potwornie i czekam az ktos mnie znow do nich przekona :)
Maju one w trakcie pieczenia "pływają" w bulionie i to powoduje, że są miękkie - nie są suche.
Dzieciaki moje je uwielbiają. I dlatego dla nich często goszczą u nas w domu.
to nadzienie jest z pewnością pyszne, ale mam uraz do bakłażanów
może kiedyś się przełamię ;)
Uwielbiam bakłażany pod każdą postacią. Nie dodawałam jeszcze nigdy kaszy mannej. Muszę koniecznie spróbować.
What an amazing and creative recipe! I've never seen anything like it. I can't speak your language, but I translated via the internet. Thanks for sharing :)
Les rêves d'une boulangère thank you :DDDDD
uwielbiam baklazany!!
Prześlij komentarz