7 sie 2010

Bakłażanowe medal`iony


Składniki:

1 większy bakłażan
20 dkg wędzonego boczku / ważne by był szeroki /
15 dkg sera żółtego typu gouda
2 jajka
sól
pieprz czarny świeżo mielony
czosnek granulowany
mąka do oprószenia
oliwa z oliwek do smażenia

Bakłażana kroimy w plastry grubości 1,5 cm.
Każdy plaster bakłażana nacinamy w dwóch miejscach i przekładamy przez te dwa nacięcia plasterek wędzonego boczku.
Solimy, pieprzymy oraz mocno posypujemy granulowanym czosnkiem.
Obtaczamy dookoła w mące.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich tarty / na grubszych oczkach / żółty ser.
Smażymy bakłażana i na każdy wierzch układamy sporą ilość masy serowo - jajecznej.
Smażymy tak, iż w trakcie tej czynności, zanim obrócimy go na drugą stronę, polewamy rozgrzaną oliwą, z patelni wierzch serowo - jajeczny, tak by zwarł on się ze sobą.
Wówczas możemy podsmażać go na drugiej stronie.
Podajemy na gorąco.

18 komentarzy:

Anonimowy pisze...

o proszę, akurat kupiłam duużo bakłażana;)

italia od kuchni pisze...

Kolejny fajny pomysł na bakłażana. Z boczkiem chyba go jeszcze nie łączyłam. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

Ivon pisze...

Wypróbujcie dziewczyny, warto ! Pyszne połączenie i kapitalny wygląd :)


Pozdrawiam !

Alicja w kuchni pisze...

Rany! Prezentuje się wyśmienicie, chyba skorzystam z bakłażanów póki jeszcze je widuję :))) Pozdrawiam!!

Anonimowy pisze...

Boczek, to chyba nie dla mnie. Ale rzeczywiście bardzo miło popatrzeć na takie medaliony! ;)

Pozdrawiam!

asieja pisze...

ładne te medaliony

Majana pisze...

Bardzo ładnie się prezentują.
Zjem sobie jednego:)

Paula pisze...

Ivon, Ty nawet wiesz na co ja mam w danej chwili ochotę :) ale mi smaka tymi medalionami narobiłaś!

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

pyszności...;)

Dewi pisze...

What a delicious looking creation :)

Marzynia Mamcia pisze...

To wydaje mi się przesmaczne. I ta pierzynka na wierzchu, mniam!

myniolinka pisze...

bardzo apetyczna ta warstwa sera!

majka pisze...

Pyszny przepis. Ja wlasnie kupilam balakazany z przeznaczeniem na cos innego ale jak mi sie ostanie troche to sobie takie danko przygotuje :)

anytsujx pisze...

To Ja poproszę kawałeczek, wygląda Pysznieeeeee !:)

joanna pisze...

Uwielbiam bakłażana. Z boczkiem jeszcze nie łączyłam. Dlaczego by nie spróbować ;)

Nivejka pisze...

Bardzo lubię bakłażany. takiego wariantu jeszcze nie ćwiczyłam, ale ... sezon właśnie się zaczyna:)

Ivon pisze...

Elra thank you for the nice comment and visit on my blog :DDDD

Spróbujcie !

Dziękuję Wam ślicznie za te miłe słowa :DDD

Szarlotek pisze...

Lubię lato za te wszystkie owoce i warzywa :)Fajne danie! A bakłażana lubię z orzechami :)