Składniki:
1/2 litra mleka
25 dkg mąki pszennej
3 jajka
5 dkg cukru kryształu
szczypta soli
6 łyżek oleju
50 dkg śliwek węgierek
2 większe jabłka
1/4 łyżeczki cynamonu
Śliwki węgierki kroimy w cieniutkie paseczki.
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tartce o grubszych oczkach.
Z reszty składników robimy ciasto naleśnikowe... dodajemy jabłka oraz śliwki.
Smażymy z obu stron na złotawy kolor.
Można na koniec posypać cukrem pudrem.
2 komentarze:
Ivon , ja daję jabłka i gruszki do takich placuszków ,ale nigdy jeszcze nie dałam śliwek
A widzę ,że to przedni pomysł :)
Ha z gruszkami też robię. A tymi śliwkami zainspirował mnie Pan Andrzej i musiałam spróbować :)))))
Prześlij komentarz