17 paź 2009

Aromatyczny kapuśniak z papryką

Festiwal kapusty w pełni także i ja postanowiłam wkomponować w te dni coś iście kapuścianego. Wybór padł na kapuśniak. Kapuśniak, który jest nieco inny, niż tradycyjne kapuśniaki, a mimo to smakuje wybornie.



Składniki:

pół główki białej kapusty ( mam na myśli większą główkę )
1 papryka
2 marchewki
6 sztuk średnich ziemniaków
3 ząbki czosnku
kilka gałązek selera naciowego
1/3 szklanki oleju
ok. 3 litrów bulionu
Przyprawy: sól, pieprz czerwony świeżo mielony, papryka ostra mielona

Kapustę kroimy drobno.
Paprykę tniemy w paseczki.
Marchew obieramy i kroimy w talarki.
Ziemniaki natomiast ciachamy w kostkę.
Czosnek kroimy w plasterki.
Wszystkie warzywa obsmażamy na oleju na złotawy kolor.
Ja obsmażam je partiami. Najpierw smażę kapustę potem resztę warzyw. Najwygodniej jest robić to w woku.
Zalewamy to bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy do smaku i serwujemy go póki jest gorący :)

2 komentarze:

anooshka pisze...

Do tej pory jadlam tylko kapusniak z kiszonej kapusty. Twoja zupa wyglada na wspaniala alternatywe! No i ta papryka... Mniam! Czekam na zmiane pogody, aby znow zaczac gotowac zupkki.

Ivon pisze...

Dziękuję za komentarz i Pozdrawiam :)))