14 paź 2009

Jabłka w budyniowej masie



Składniki:

Masa:
1 kg jabłek
200 ml śmietany 30%
1 budyń waniliowy
6 łyżek cukru
7 żółtek
1 jajko

Ciasto:
7 g suszonych drożdży
150 ml mleka
1 jajko
5 dkg cukru kryształu
30 dkg mąki tortowej
czubata łyżka masła
szczypta soli

tarty cynamon

W lekko podgrzanym mleku wraz ze szczyptą soli rozpuszczamy drożdże.
Odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy cukier... mieszamy.
Odstawiamy na ponowne 5 minut.
Dodajemy mąkę, jajko, masło.
Wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut... po czym układamy je w tortownicy (24 cm) tworząc wyższy brzeg.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.
Śmietanę, jajka, budyń oraz cukier ubijamy na jednolitą masę.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Układamy je gęsto na cieście drożdżowym, posypujemy cynamonem i zalewamy masą.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180* przez około 1 godzinę.
Wyśmienite na gorąco.

4 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Drożdżowe z jabłkami już brzmi pysznie a jeszcze budyń to bajka po prostu:)

Ivon pisze...

O tak to jest bajka :))))

Ania pisze...

Lubię dodatek budyniu w wypiekach :)

Ivon pisze...

Tak jak i ja :))))