Ciasto to urzekło mnie swym czekoladowym smakiem. A jako, że ja jestem maniaczką czekolady nie trudno zgadnąć, że wpisało się ono w stały repertuar naszego domu. Odkryłam je dzięki Lisce z Cin Cin.
Oryginalna wersja tego przepisu znajduje się
tu
Oryginalna wersja tego przepisu znajduje się
tu
Składniki:
Spód:
70 g orzechów włoskich lub pecan
40 g cukru demerara
20 g masła w temp. pokojowej
10 g mąki
Masa:
120 g ciemnej czekolady
150 g bitej/tłustej śmietany
20 g żółtek (1)
50g masła
Sos malinowy:
400 g malin
ok. 30 g cukru pudru (ilość zależy od kwaśności owoców)
Spód:
70 g orzechów włoskich lub pecan
40 g cukru demerara
20 g masła w temp. pokojowej
10 g mąki
Masa:
120 g ciemnej czekolady
150 g bitej/tłustej śmietany
20 g żółtek (1)
50g masła
Sos malinowy:
400 g malin
ok. 30 g cukru pudru (ilość zależy od kwaśności owoców)
Spód: Posiekać orzechy i wymieszać je z pozostałymi składnikami spodu. Wyłożyć go do małej okrągłej formy o średnicy 15 cm. Piec 5 minut w temperaturze 200 st C. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa: Posiekać czekoladę. Śmietankę doprowadzić do wrzenia i wlać ją do posiekanej czekolady. Mieszać do momentu, ża powstanie głądka masa, dodać żółtko i jeszcze wymieszać. Wylać masę na spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sos malinowy: Maliny zmiksować, stopniowo dodawać cukier puder aż do osiągnięcia pożądanej słodkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz