23 paź 2009

Schab w płatkach dyni



Składniki:

6 plastrów schabu bez kości
20 dkg miąższu z dyni
4 ząbki czosnku
pół żółtej papryki
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
mąka do obtaczania
olej do smażenia


Schab rozbijamy w plastry.
Posypujemy przyprawami.
Dynię i czosnek kroimy w cienkie "płatki", natomiast paprykę w podłużne paseczki.
Warzywa smażymy na oliwie do momentu, aż będę miękkie.
Doprawiamy je do smaku delikatnie solą i pieprzem.
Schab prószymy mąką i smażymy go z obu stron na złotawy kolor.
Na każdym plastrze usmażonego mięsa układamy po kilka płatków dyni wraz z warzywami z którymi była smażona.
Podajemy na gorąco.

2 komentarze:

margot pisze...

schabu nie jadam ,ale lubię różne kotlety warzywne czy zbożowe,ale pomysł z dynia urzekł mnie , i to bardzo

Ivon pisze...

Do kotletów warzywnych czy też zbożowych będzie równie smaczne Aluś :)