3 paź 2009

Kieszonki schabowe faszerowane ziemniakami



Składniki:

4 grubsze ( ok. 3 cm ) plastry schabu
4 większe ziemniaki

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra, tymianek, czosnek granulowany

mąka do obtaczania
2 jajka
oliwa do smażenia
wykałaczki do spinania


Schab rozbijamy na bardzo cienkie plastry.
Posypujemy przyprawami do smaku i odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będą lekko twardawe.
Odcedzamy je i przekładamy na patelnię.
Obsmażamy je na złocisty kolor.
Na każdy plaster schabu układamy obsmażone ziemniaki i spinamy wykałaczką.
Prószymy z wierzchu przyprawami.
Obtaczamy w mące i w jajku.
Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony... ok. 20 minut.
Podajemy je przekrojone na pół do różnych dipów i sosów.

Brak komentarzy: