26 paź 2009

Schab z solanki


Składniki:

1 kg schabu bez kości
1/3 szklanki soli
2 litry wody
1 łyżka pieprzu mielonego
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku

Składniki na solankę mieszamy ze sobą.
Wkładamy schab i gotujemy go od momentu wrzenia przez 5 minut.
Zakrywamy przykrywką i odstawiamy na 14 godzin.
Po upływie tych nastu godzin, gotujemy solankę wraz z mięsem przez 10 minut... i gotowe.
Mięso tak przyrządzone jest pyszne i soczyste.
Możemy je podawać zarówno na gorąco z różnymi sosami jak i na zimno.

12 komentarzy:

kasiaaaa24 pisze...

Robię tak schab na każde święta :) Jest fenomenalny! Ale mam na niego ochotę :)

Pozdrawiam :)

Beata pisze...

bardzo ciekawy i prosty przepis!
koniecznie do wypróbowania!

Izaa pisze...

kiedyś robiłam...pyszne jest takie mięsko..pozdrawiam

Ivon pisze...

Ja się zakochałam w tak zrobionym mięsie. Efektem tego jest mówienie sklepowym wędlinom stanowcze : NIE.

Pozdrawiam Was ciepło :)

majka pisze...

Uwielbiam schab. W taki sposob jeszcze nie robilam. A szkoda, bo wyglada pysznie :))

Ivon pisze...

Majuś to musisz go wypróbować :))))

adda73 pisze...

Ivon nabrałam ochoty na taki schabik :) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis bo ma same zalety, jest nieskomplikowany i szybki do zrobienia.
Pozdrawiam ciepło :)

Ivon pisze...

O tak ma same zalety. Oprócz tego jest oszczędny... bo nie musisz go gotować i gotować by był miękki.

andzia-35 pisze...

Witaj Ivon!
Chciałam Cię serdecznie zaprosić do następnej rundy łańcuszka kulinarnego:
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2009/11/Risotto-z-dynia-i-krewetkami.html#ListaKomentarzy

Pozdrawiam serdecznie!

Ivon pisze...

Dziękuję Ci ślicznie :)

majka pisze...

Jakos tu cicho sie zrobilo... Gdzie sie podziewasz Kobieto? :)))

Ivon pisze...

Kobieta przeprowadziła się do nowego domu. Sprząta, sprząta i sprząta a kurz ciągle wyłazi. Chyba zwariuję. Pocieszają mnie, że tak jest przez rok < jak ja ten rok przetrwam ? > - ze ścierą w rękach heheee...
... ale w ten weekend zaczynam szaleć na nowej kuchni. To wymarzona kuchnia. W końcu ją mam !!! Ha - muszę zapoznać się z instrukcją kuchenki ;)
No i netu nie mam jeszcze w domu więc póki co klikać będę tylko z pracy.

Pozdrawiam Cię Majuś cieplutko :) Miło mi, że się upomniałaś o mnie :)))))