2 paź 2009

Biała pavlowa w wersji cytrynowej

Składniki:

7 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
8 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
250 ml śmietany 30%
owoce wedle uznania


Ubijamy białka ze szczyptą soli... ok. 5 minut.
Następnie stopniowo w trakcie ubijania białek dodajemy cukier kryształ oraz cukier puder.
Białka ubijamy do momentu, aż będą sztywne.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz ocet.
Wykładamy sztywną pianę na papier do pieczenia.
Formujemy górkę / tak około 25 cm. średnicy i pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 160* przez ok. 80-90 minut.
Studzimy i dekorujemy wierzch bitą śmietaną oraz owocami / wedle upodobań /.

3 komentarze:

majka pisze...

Wyglada przeslicznie. Musi byc pyszna :)

Pozdrawiam cieplo :)

Krystyna Banaczkowska pisze...

Tyle razy już robiłam pavlową, ale do głowy mi nie przyszło, że by dodać soku z cutryny. Następna już będzie z tym dodatkiem.
Twoja pavlowa, w towarzystwie tych mandarynek cudownie wyglada.

Ivon pisze...

Dzięki dziewczyny :)

A jadłam też Pavlovą w wykonaniu Agusi o smaku kawowym. I wiecie jaka to była poezja smaku... to połączenie z bitą śmietaną kawowej bezy mmmmniamć :)