5 paź 2010

Nadziewana papryka


Składniki:

10 mniejszych czerwonych papryk
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
20 dkg boczku wędzonego
20 dkg kiełbasy suchej żywieckiej
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
3 litry bulionu warzywnego
mąka pszenna
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy


Z papryk wydrążamy gniazda nasienne.
Boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Dodajemy je do mięsa mielonego wraz z kaszą manną i jajkiem.
Doprawiamy do smaku.
Każdą paprykę nadziewamy farszem.
Układamy je w dużym garnku, zalewamy bulionem oraz pomidorami z puszki.
Gotujemy je przez 20 minut pod przykryciem.
Odstawiamy na 10-12 godzin / ja zawsze robię je tak by przestały noc /
Po tym czasie podgrzewamy je a sos, w którym się gotowały zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku wedle gustu.

18 komentarzy:

Nivejka pisze...

Skoro to tak pięknie wygląda to i smakować musi wybornie. Po prostu musi:)

lashqueen (italia) pisze...

Pierwszy raz widzę nadzienie z kaszy manny do papryk. Lubię mannę na słodko, ciekawe jak smakuje w takim zestawie. Pozdrawiam!

majana pisze...

Papryki nadziewane są pyszne. Nie jadłam już dawno takich smakołyków, chyba muszę kiedyś zrobić.
Pozdrawiam:)

ewelajna pisze...

Ivon, uwielbiam nadziewana paprykę! ładna ta Twoja:)

Amber pisze...

Pysznie się prezentuje! Bardzo lubię wszelkie nadzienia do papryki.Twoje na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam!

grazyna pisze...

Podoba mi się kaszka w nadzieniu. Pycha :)

aga pisze...

lubie takie nadziane papryczki:) a Twoja zapowiada sie smacznie:)

Paula pisze...

nie odmówiłabym sobie przyjemności zjedzenia tej papryczki :)

Ivon pisze...

Kaszy manny to tam nie czuć. Ona po prostu skleja wraz z jajkiem mięso ze sobą.

Dziękuję Wam za odwiedziny !!!!

Iva pisze...

robiłam niedawno, bo to przysmak męża:) Jednak mięsem z ryżem wypełniam papryki. Ciekawa jestem Twojego smaku, bo bardzo oryginalny przepis.
Pozdrawiam:)

Kuchareczka pisze...

Uwielbiam zapiekaną paprykę - jak robi się miękka i wydobywa wszystkie swoje smaki, które mieszają się z aromatami z nadzienia...

mamamarzynia pisze...

Ale bogaty farsz w tej papryce, Jurand by kwiczał z radości!

Czarny(w)Pieprz pisze...

Wreszcie mogę u Ciebie pisać:) Niestety wymagało to zmiany przeglądarki. A papryczki rewelacja - jakos tak wypadły nam z jadłospisu, a warto żeby wróciły. Nie omieszkam wypróbować farszu, który podałaś - ja robiłam z ryżem. Pozdrawiam:)

Karmel-itka. pisze...

cudowna ta papryka ;] z przełomu wakacji i jesieni xd mniam!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Świetny przepis i niezwykle apetyczne zdjęcia. Ja zwykle nadziewam żółtą podłużną paprykę, ale następnym razem zrobię po Twojemu:)
Pozdrawiam!

Ivon pisze...

Dziękuję za komentarze i polecam Wam ją wypróbować.
Osobiście wolę to nadzienie aniżeli tradycyjne z ryżem.

Pozdrawiam Was słonecznie !!!

elra pisze...

Stuffed vegetables are my favorite way to enjoy them. This is truly delicious looking Ivon!

mania179 pisze...

Moja Mama taką paprykę robi i ją uwielbiam! :) Pozdrawiam!