8 sty 2010

Roladki naleśnikowe ze szparagami i cykorią


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
mąka / taką ilość by ciasto było lejące

Nadzienie:
ugotowane szparagi / 12 sztuk
ugotowane listki z jednej cykorii
5 dkg tartego sera gouda
5 dkg tartego parmezanu
kilka plastrów szynki parmeńskiej
1 papryka czerwona

Na wierzch:
150 ml śmietany
2 łyżki ketchupu
sól do smaku
5 dkg startego sera radamera
2 plastry szynki


Jajka ubijamy przez 3 minuty.
Dodajemy resztę składników i ponownie ubijamy wszystko na jednolitą, naleśnikową masę.
Smażymy naleśniki.
Na każdy naleśnik układamy po kilka listków ugotowanej cykorii, szynkę oraz po 1-2 szparag.
Posypujemy go tartym serem gouda oraz drobno posiekaną papryką i zwijamy w roladkę.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę, ketchup oraz ser radamer mieszamy ze sobą i wykładamy na wierzch roladek.
Posypujemy pokrojoną drobno szynką i zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podajemy na gorąco.

2 komentarze:

majka pisze...

O, jak fajnie, ze znow jestes! :)

Roladki wygladaja pysznie. Ciekawa jestem jak smakuja bo szparagi jadlam tylko raz w zyciu (te zielone) :)

Pozdrawiam cieplo.

Ivon pisze...

Ja wolę szparagi zielone. Są delikatniejsze.
Choć w jakieś "zawijakach" lepiej używać białych, wtedy ich smak nie ginie.


Pozdrówka :)