Składniki:
1 pierś z kurczaka
20 dkg surowego boczku
4 średniej wielkości kapelusze boczniaka
1 duża cebula
1 jajko
pół bułki kajzerki moczonej w mleku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Do obtoczenia:
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
Masło czosnkowe zrobione z:
10 dkg masła oraz 2 ząbków czosnku
10 patyczków do szaszłyków
Mięso, cebulę, boczniaka oraz odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę.
Dodajemy jajko oraz przyprawiamy do smaku.
Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy podłużne kofty i obtaczamy je w mące wymieszanej z papryką.
Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni... pod koniec pieczenia dodajemy opcję grilla.
Podajemy je na gorąco wraz z masłem czosnkowym / z nim smakuje wprost wybornie.
4 komentarze:
świetny pomysł, z pewnością wypróbuję :) pozdrawiam
O tak!
To NA PEWNO jest przepyszne. Proszę na wynos ;-)
Ciekawy przepis, nie wpadłabym na dodanie boczniaków
pozdrawiam
Mamciu już Ci kurierem podesłałam je... miejmy nadzieję, że nie zje ich po drodze ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Prześlij komentarz