26 sty 2010

Torcik marchewkowy

Melduję, że torcik gotowy. Uwielbiam takie ciasta z korzennym aromatem. Ten zapach już w trakcie pieczenia tak otoczył mój dom, że ktokolwiek do niego zaglądał od razu pytał co tak cudnie pachnie...
... A to ten torcik się piekł właśnie :)
Ma on specyficzny smak. To wilgotne ciacho. Marchewki w nim nie czuć. Nie dałam rodzynek bo u mnie jakoś nikt rodzynek w ciastach nie lubi. Ta masa serowa jest mmmmmm.... mogłabym ją zjeść ot tak bez ciasta hihiii.... no i fakt zanim ciasto się upiekło często sobie tą masę podjadałam ;)
Torcik wszystkim smakował. Dziś skosztuje go moja mama. Jej zapewne też przypadnie do gustu.


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
400 g startej marchewki
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu
200 ml oleju
4 jaja
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g rodzynek / nie dałam

Masa serowa:
500 g twarożku śmietankowego lub białego sera
100 g cukru pudru
200 g masła
kilka kropli aromatu waniliowego( nie dałam)
skórka otarta z 1 cytryny

Ciasto:
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól.
Dodać olej i ucierać mikserem, dodając do ciasta kolejno po jednym całym jajku. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę, rodzynki i aromat migdałowy.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (formę należy wyłożyć papierem do pieczenia).
Piec około 60 minut w temperaturze 170oC.
Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

Masa serowa:
Stopić masło i wystudzić.
Zemleć ser i utrzeć razem z cukrem pudrem.
Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy.
Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło.
Ciasto (wystudzone) przekroić na pół.
Gotową masą serową przełożyć torcik,
Wierzch i boki tortu również obsmarować masą serową.
Wierzch tortu można dodatkowo udekorować startą czekoladą... ja polałam go polewą czekoladową.
Gotowy torcik wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

12 komentarzy:

Goś pisze...

:)) Mi też straszliwie smakuje ta masa, zawsze trochę trafi najpierw do mojej buzi zanim do ciasta...:D
Cieszę się, że Wam smakował!
Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Torcik wyszedł Ci wzorowo:))

Pozdrowienia serdeczne!

PS. Daj znać jak smakował mamie;))

Gosia pisze...

zgadza sie,ta masa jest......mmmmmmmmm......
Pyszny jest torcik-fakt!!!
Pozdrawiam :)

margot pisze...

ha , ha tak Ivon piekliśmy razem
Twój wyszedł chyba bardziej puszyście niż mój ,a że jest pyszny i ciasto i krem to się zgadzam

cukrowa wróżka pisze...

Jej, jak ładnie ci urosło!
Uwielbiam ten torcik! Mniam!

KucharzyTrzech pisze...

Twoj jest rownie piekny :))
Ja tez nie dalam rodzynek ;)
Pozdrawiam

Ivon pisze...

No faktycznie mój wyrósł mi bardzo :D Być może dlatego, że długo miksowałam ciasto ?

gosiaa99 pisze...

Mam ochote na na ciasto marechowkowe i jakoś zawsze coś inengo musze zrobić.. Ale taki torcik tez pięknie wygląda , napewno jest bardzo smaczny:)

szarlotek pisze...

Piękne te wszystkie propozycje obecnego wydania cukierni i aż żal, że nie mam dla kogo piec takich pyszności.Ale jedna z propozycji bardzo mnie kusi :)

Ivon pisze...

Szarlotku zaserwuj sobie deser. Zawsze możesz tylko porcyjkę dla siebie zrobić... ale radzę zrób sobie ze trzy porcyjki od razu :))))

Donoszę, że mamie torcik też przypadł do smaku.

majka pisze...

Sliczny ten Twoj torcik Ivon :) I do tego ta serowa masa. To musi byc naprawde pyszne skoro nawet Twojej mamie smakowal :) Ja jakos nie moge sie zebrac, zeby upiec jakies marchewkowe ciasto :(

rain.drop pisze...

Wygląda wspaniale. Lubię ciasto marchewkowe, więc na pewno by mi smakował. Podoba mi się też ten krem w środku, muszę spróbować :)

Ivon pisze...

Dziękuję za pochwały :)))

Ja myślę żeby tą masę wykorzystać też w innym cieście ... bo ona jest pyszniasta bardzo :)