Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
6 jajek
30 dkg cukru kryształu
1 szklanka kwaśnej śmietany
kostka margaryny bielskiej
12 dkg smalcu
2 łyżeczki amoniaku
Na wierzch:
2 żółtka
cukier gruby kryształ
Jajka ucieramy z cukrem.
Amoniak dodajemy do śmietany.
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą.
Odstawiamy ciasto na 15 minut.
Rozwałkowujemy je / tak na grubość ok 1 cm / i wycinamy dowolne kształty.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je "rozbełtanym" żółtkiem oraz posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy je na złotawy kolor / ważne: ciastka szybko się pieką więc trzeba mieć je stale pod okiem /
Inspiracja: ciocia Halinka
2 komentarze:
Zapisuję sobie do wypróbowania. Od dawna "czaję" się na ciasteczka z amoniakiem - mam nawet amoniak, który zdobyła dla mnie przyjaciółka, i tak sobie leży i czeka... :) Muszę w końcu się za niego zabrać :)
No miałam to samo. Amoniak leżał i czekał na moje zmiłuj. Teraz będę robić je częściej.
Prześlij komentarz