10 sty 2010

Cebulowe krążki w cieście piwnym

Tak przyrządzona cebula doskonale sprawdza się jako przekąska do pogryzania ale i jako dodatek do obiadów. Jedzenie jej wciąga ;)

Składniki:

5 dużych cebul

Ciasto:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki piwa
mąka
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny świeżo mielony

oliwa do smażenia

Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Każdy z tych krążków rozdzielamy na pojedyńcze krążki.
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą / dodajemy tyle mąki by ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego /
Maczamy każdy krążek w cieście i smażymy na chrupko na głębokim tłuszczu.
Wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

5 komentarzy:

grazyna pisze...

Jadłam kiedyś, pycha :)

Agata pisze...

Cebulę uwielbiam w każdej postaci...na tę też mam wielką ochotę!

gosiaa99 pisze...

W piwnym ciście nie próbowałam, ale jadłam w bułce tartej :)

Ivon pisze...

Pycha, pycha :) Pochrupałabym jej jeszcze ale się skończyła :((( Fajnie byłoby mieć jej mega górkę ;)))

Ivon pisze...

Wczoraj na kolację moi domownicy zażyczyli sobie taką cebulkę właśnie. Musiałam usmażyć jej ho ho ilość :)