Składniki:
50 dkg mąki
200 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
3 dkg drożdży
1 łyżeczka ulubionych ziół / może być oregano, bazylia...
5 dkg tartego żółtego sera
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem.
Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto robotem przez 10 - 15 minut.
Formujemy babeczki: z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zwijamy w supełek.
Posypujemy tartym serem i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
4 komentarze:
Bułeczki zżółtym serem..tego nie robiłąm, ale musze ,ale to musze zrobić:)
O takich bułeczkach wspominał mi połówek, więc biorę przepis na wypróbowanie :)
przypomniał mi się sklepik szkolny. Wszyscy zajadali się takimi podobnymi bułeczkami! :]
Zróbcie, zróbcie :) Polecam !
Moi już zamówili na jutrzejsze śniadanie kolejne bułeczkowe wypieki :)
Prześlij komentarz