12 sty 2010

Zapiekana zupa cebulowa


Składniki:

6 dużych cebul
1 marchewka
6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżka mąki
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
4 łyżki tartego żółtego sera
4 kromki chleba z formy
4,5 szklanki wody

Cebulę oraz marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Smażymy je na oliwie na złotawy kolor.
Tak podsmażone warzywa prószymy mąką i zalewamy wodą.
Gotujemy przez 15 minut.
Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych bądź glinianych.
Chleb podrumieniamy na patelni na tzw. "grzankę".
Układamy go na wierzchu każdej przelanej do miseczki zupy.
Posypujemy serem tartym.
Zapiekamy przez 10 minut, aż ser się zarumieni.
Niestety zdjęcie nie jest najlepszej jakości. Jednak zupa robi furrorę... jest warta zrobienia... także polecam.

4 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

znam bardzo podobną zupę. Wszystkie cebulowe są pyszne. :D

Anonimowy pisze...

ok, zabieram się za tę zupkę. M zmarznięty właśnie w drodze do domu to się pewnie ucieszy a zupa cebulowa chodzi za mną już dawno

Ivon pisze...

O tak, wszystkie cebulowe są pyszne...

A ta jest jeszcze bardzo prosta i szybka w wykonaniu :)

Pozdrawiam

majka pisze...

Taka zupka to cos dokladnie dla mojego M. :) Bylby nia zachwycony :))