Składniki:
25 dkg mąki razowej
25 dkg mąki pszennej chlebowej
15 g drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
150 ml mleka ciepłego
200 ml wody
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle po czym studzimy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepławym mleku.
Odstawiamy na 5 minut po czym dodajemy wszystkie składniki na chleb i wyrabiamy je robotem przez 15 minut.
Odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Glinianą miskę naoliwiamy i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
W przepisie chleb należy posmarować rozmąconym jajkiem oraz posypać kminkiem... ja jednak tego nie robiłam, gdyż nie lubię kminku.
7 komentarzy:
Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Ja tez bardzo lubię czosnek i cebulę i skuszę się na niego.
o kurcze jaki on musi być pyszny
Jest pyszny :) Własnie go wcinam :) Tak właściwie można wcinać go bez niczego... bo wszelkie szynki czy sery tylko zakłócają jego smak.
Chlebek cebulowy robiłam już nie raz.Teraz muszę zrobić czosnkowy, ogromnie lubię czosnek :)
Ja tez lubie czosnek :) Gorzej z tymi, ktorzy pozniej musza przebywac w moim towarzystwie kiedy juz sie go najem :)) A chlebek...znow musze pochwalic: wyglada swietnie :))
uwielbiam czosnkowe pieczywo. Z reguly pieke bulki czosnkowe. Nigdy nie pieklam chleba z czosnkiem
Iis111 czas to zmienić :) Wypróbuj koniecznie :)
Prześlij komentarz