... A to ten torcik się piekł właśnie :)
Ma on specyficzny smak. To wilgotne ciacho. Marchewki w nim nie czuć. Nie dałam rodzynek bo u mnie jakoś nikt rodzynek w ciastach nie lubi. Ta masa serowa jest mmmmmm.... mogłabym ją zjeść ot tak bez ciasta hihiii.... no i fakt zanim ciasto się upiekło często sobie tą masę podjadałam ;)
Torcik wszystkim smakował. Dziś skosztuje go moja mama. Jej zapewne też przypadnie do gustu.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
400 g startej marchewki
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu
200 ml oleju
4 jaja
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g rodzynek / nie dałam
Masa serowa:
500 g twarożku śmietankowego lub białego sera
100 g cukru pudru
200 g masła
kilka kropli aromatu waniliowego( nie dałam)
skórka otarta z 1 cytryny
Ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
400 g startej marchewki
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki cynamonu
200 ml oleju
4 jaja
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g rodzynek / nie dałam
Masa serowa:
500 g twarożku śmietankowego lub białego sera
100 g cukru pudru
200 g masła
kilka kropli aromatu waniliowego( nie dałam)
skórka otarta z 1 cytryny
Ciasto:
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól.
Dodać olej i ucierać mikserem, dodając do ciasta kolejno po jednym całym jajku. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę, rodzynki i aromat migdałowy.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (formę należy wyłożyć papierem do pieczenia).
Piec około 60 minut w temperaturze 170oC.
Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.
Masa serowa:
Stopić masło i wystudzić.
Zemleć ser i utrzeć razem z cukrem pudrem.
Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy.
Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło.
Ciasto (wystudzone) przekroić na pół.
Gotową masą serową przełożyć torcik,
Wierzch i boki tortu również obsmarować masą serową.
Wierzch tortu można dodatkowo udekorować startą czekoladą... ja polałam go polewą czekoladową.
Gotowy torcik wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
12 komentarzy:
:)) Mi też straszliwie smakuje ta masa, zawsze trochę trafi najpierw do mojej buzi zanim do ciasta...:D
Cieszę się, że Wam smakował!
Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Torcik wyszedł Ci wzorowo:))
Pozdrowienia serdeczne!
PS. Daj znać jak smakował mamie;))
zgadza sie,ta masa jest......mmmmmmmmm......
Pyszny jest torcik-fakt!!!
Pozdrawiam :)
ha , ha tak Ivon piekliśmy razem
Twój wyszedł chyba bardziej puszyście niż mój ,a że jest pyszny i ciasto i krem to się zgadzam
Jej, jak ładnie ci urosło!
Uwielbiam ten torcik! Mniam!
Twoj jest rownie piekny :))
Ja tez nie dalam rodzynek ;)
Pozdrawiam
No faktycznie mój wyrósł mi bardzo :D Być może dlatego, że długo miksowałam ciasto ?
Mam ochote na na ciasto marechowkowe i jakoś zawsze coś inengo musze zrobić.. Ale taki torcik tez pięknie wygląda , napewno jest bardzo smaczny:)
Piękne te wszystkie propozycje obecnego wydania cukierni i aż żal, że nie mam dla kogo piec takich pyszności.Ale jedna z propozycji bardzo mnie kusi :)
Szarlotku zaserwuj sobie deser. Zawsze możesz tylko porcyjkę dla siebie zrobić... ale radzę zrób sobie ze trzy porcyjki od razu :))))
Donoszę, że mamie torcik też przypadł do smaku.
Sliczny ten Twoj torcik Ivon :) I do tego ta serowa masa. To musi byc naprawde pyszne skoro nawet Twojej mamie smakowal :) Ja jakos nie moge sie zebrac, zeby upiec jakies marchewkowe ciasto :(
Wygląda wspaniale. Lubię ciasto marchewkowe, więc na pewno by mi smakował. Podoba mi się też ten krem w środku, muszę spróbować :)
Dziękuję za pochwały :)))
Ja myślę żeby tą masę wykorzystać też w innym cieście ... bo ona jest pyszniasta bardzo :)
Prześlij komentarz