15 sty 2010

Sakiewki z francuskiego ciasta z farszem szpinakowym


Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

Farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz kolorowy mielony
15 dkg sera żółtego / tartego


Szpinak rozmrażamy.
Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy w talarki i rumienimy na patelni, na oleju.
Dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem przez 15 minut.
Doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 8 x 8 cm.
Na każdy kwadrat kładziemy po czubatej łyżeczce farszu posypując go tartym serem.
Ciasto z farszem składamy sklejając je ze sobą u ich nasady.
Pieczemy ok 25 minut w piekarniku rozgrzany do 180 stopni.
Podajemy je póki są gorące.
Świetnie smakują z czerwonym barszczem.

2 komentarze:

majka pisze...

Chyba juz kiedys pisalam, ze ja ciasto francuskie to moge zawsze i pod kazda postacia? :) Uwielbiam. Poprosze wiec taka jedna sakiewke :))

Ivon pisze...

Już Ci kurier wiezie Maju :DDD Mam nadzieję, że nie zje jej po drodze ;)