10 sty 2010

Puszysty sernik z serkiem mascarpone

Uwielbiam ten sernik. Jest puszysty i wilgotny. Mmmmmm :) Jest to porcja na kwadratową blaszkę bądź tortownicę 26 cm.

Składniki:

Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego, tłustego (ja daję presidenta lub bielucha)
25 dkg serka mascarpone ( może być nawet ten polski z piątnicy)
1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
8 jajek
5 łyżek mąki tortowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
7 dkg roztopionego masła

Polewa czekoladowa:
2 czekolady mleczne Wedla
1/4 kostki masła
2 łyżeczki kakao
1 łyżka śmietany 30%

Żółtka rozdzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno... pod koniec ubijania dajemy cały cukier.
Żółtka, serki mascarpone, twaróg, roztopione masło oraz mąki - mieszamy ze sobą.
Do masy serowej dodajemy ubitą na sztywno pianę... delikatnie mieszamy < ja mieszam tak, że widać w masie jest tą ubitą na sztywno pianę. Nie mieszam tak idealnie.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym w 180 stopniach.

Sernik jest wprost rewelacyjny.

17 komentarzy:

Marta pisze...

Wygląda przepysznie, wolę sobie nawet nie wyobrażać jak smakuje bo musiałabym jak najszybciej biec do sklepu po mascarpone i piec! :)

PasjaPieczeniaLillan pisze...

Rzeczywiście wygląda na bardzo puszysty :-) Piękny!

margot pisze...

Ivon , jaki on taki delikatny
Bardzo ładnie wyglądają te kawałki limonki

wiosenka27 pisze...

Puszysty! Napewno jest pyszny:)

Kamelia pisze...

Jestem maniaczką serników ale takiej wersji jeszcze nie piekłam. Zapewne przepyszna ja muszę nadrobić zaległości! Serniczek wygląda niezwykle pysznie i puszyście!

Kamila Kozioł pisze...

ja zrobiłam zgodnie z tym przepisem i wyszedł przepyszny! goście, a było ich 12, zjedli ten sernik z takim zachwytem, że nie mogłam uwierzyć! Ciasto wyrosło b. ładnie (dodałam bardzo płaską łyżeczkę proszku do pieczenia)

Gratuluję przepisu!
Kama

Ivon pisze...

Cieszę się Kamilo, że Ci / Wam smakował. To dla mnie i dla wielu moich znajomych sernik numer 1. W dodatku zawsze wychodzi i zawsze jest równy jak stół. No i jaki jest wysoki :)


Pozdrawiam !!!

Anonimowy pisze...

Mam pytanie ile to jest 7dkg masła?? Łyżka?

Ivon pisze...

Jak masz 250 gramową kostkę masła to daj 1/4 kostki.

Pozdrawiam :)

MKid83 pisze...

Wczoraj upiekłam dla Żony.... Zachwycona. Sam mogę dodać, ze jestem fanem serników i to jeden z lepszych jakie jadłem. Pozdro

MKid83 pisze...

Jestem fanem serników. Ten upiekłam wczoraj Żonie - wracała z podróży. Była zaskoczona i zachwycała się. Mówi: od dziś Ty pieczesz sernik na Święta :) .... Przyznam , że jeden z lepszych jakie jadłem. Dzięki za przepis i pozdro.

MKid83 pisze...

Mega .... Sprawdziłem.... Polecam.

MKid83 pisze...

Upiekłem dla Żony.... Polecam. Mega .....

Ivon pisze...

Cieszę się, że smakuje.
Dla mnie to również jeden ze smaczniejszych serników jakie miałam okazję jeść.

Podałam ten przepis mojemu koledze. On go zrobił. Po czym teściowa mu nie uwierzyła, twierdząc, że go kupił hihiii...

Unknown pisze...

Czy sernik musi stać w lodowce?

Ivon pisze...

Moim zdaniem powinien stać w lodówce.

Unknown pisze...

Zrobilam. Czekam na jutrzejszy dzień az go spróbuje😉