30 sty 2010

Kofta drobiowa z boczniakiem


Składniki:

1 pierś z kurczaka
20 dkg surowego boczku
4 średniej wielkości kapelusze boczniaka
1 duża cebula
1 jajko
pół bułki kajzerki moczonej w mleku
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Do obtoczenia:
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka papryki słodkiej mielonej

Masło czosnkowe zrobione z:
10 dkg masła oraz 2 ząbków czosnku

10 patyczków do szaszłyków

Mięso, cebulę, boczniaka oraz odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę.
Dodajemy jajko oraz przyprawiamy do smaku.
Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy podłużne kofty i obtaczamy je w mące wymieszanej z papryką.
Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni... pod koniec pieczenia dodajemy opcję grilla.
Podajemy je na gorąco wraz z masłem czosnkowym / z nim smakuje wprost wybornie.

4 komentarze:

myniolinka pisze...

świetny pomysł, z pewnością wypróbuję :) pozdrawiam

Marzynia Mamcia pisze...

O tak!
To NA PEWNO jest przepyszne. Proszę na wynos ;-)

Beata pisze...

Ciekawy przepis, nie wpadłabym na dodanie boczniaków
pozdrawiam

Ivon pisze...

Mamciu już Ci kurierem podesłałam je... miejmy nadzieję, że nie zje ich po drodze ;)


Pozdrawiam Was serdecznie :)