Składniki:
30 dkg mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mleku wraz z cukrem i 1 łyżeczką mąki.
Odstawiamy je na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy robotem przez 15 minut.
Formujemy małe bułeczki, nacinamy je i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 35-45 minut.
Z tej porcji wychodzi 12 sztuk.
Pieczemy je przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Mniam :D
10 komentarzy:
Śliczne kajzerki. Też lubię piec bułeczki :-)
alez apetyczne one sa,akurat na niedzielne sniadanko :)
Pozdrawiam :)
Ivon,
mam pytanie - czy one smakują jak takie najpyszniejsze kajzerki z dawnych lat?
:)
Wyglądają wspaniale, ale pytam o smak, bo pewna osóbka straszliwie prosi mnie o PRAWDZIWE kajzerki, a nie żadne słodkie buły nie mające nic wspólnego z kajzerkami:))
I co najlepsze, szybko się robi. :]
Goś dla mnie tak właśnie smakują. Nie są to słodkie bułki. Cukier jest tam niewyczuwalny.
Dziękuję ślicznie za miłe komentarze.
Pozdrawiam Was cieplutko :DDDD
W takim razie w przyszły weekend zagoszczą na naszym stole:)
Pozdrawiam!
Cieszę się i czekam na wieści jak wyszły :DDD
Wyglądają po prostu cudownie, ślicznie wyrośnięte i zrumienione :)
Mniam! Te buleczki wygladaja naprawde swietnie. Zaskakujesz mnie na kazdym kroku :))
heh jak fajnie słyszeć, że jeszcze kogoś umiem zaskoczyć :))))
ściskam Was mocno :DDDD
Prześlij komentarz