19 sty 2010

Chleb ze skwarkami i cebulą


Składniki:

30 dkg mąki żytniej chlebowej
20 dkg mąki pszennej chlebowej
350 ml ciepławej wody
2,5 dkg drożdży
2 łyżki skwarek
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 łyżeczki soli


Mąkę, drożdże oraz wodę wyrabiamy mikserem przez 5 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i ponownie wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
Formujemy ciasto na kształt chleba jaki chcemy uzyskać i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia... pamiętajmy by przykryć wyrastający chleb ściereczką.
W trakcie wyrastania kilkakrotnie skrapiamy wierzch chleba wodą / najlepiej spryskiwaczem /
Pieczemy go około godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Ja piekę ten chleb w keksówce.
Jest pyszny... taki aromatyczny i z całą pewnością jest wart zrobienia...także gorąco polecam.

2 komentarze:

majka pisze...

Takiego chlebka jeszcze nie pieklam. Ba, nawet nie jadlam :) A szkoda, bo wyglada pysznie. Skoro tak zachwalasz nie pozostaje mi nic innego jak go upiec :))

Ivon pisze...

Zrób koniecznie !!! Mi też go zachwalano i nim go zrobiłam trochę czasu upłyneło. A jest świetny. Te skwareczki i cebulka robią tam swoje :)