Składniki:
Ciasto:
3 szklanki maki tortowej
1 masło (25 dkg)
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Masa:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 żółtka
1 litr mleka
3 torebki cukru waniliowego
1 masło (25 dkg)
Ciasto:
3 szklanki maki tortowej
1 masło (25 dkg)
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Masa:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 żółtka
1 litr mleka
3 torebki cukru waniliowego
1 masło (25 dkg)
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy sól oraz pociachane zimne masło.
Masło ucieramy w mące, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Schładzamy je w lodówce przez godzinę.
Wylepiamy nim foremki do babeczek i ponownie wkładamy ciasto tym razem już w foremkach do lodówki na 1 godzinę.
Pieczemy je przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka.
Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem i cukrem waniliowym.
Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka - mieszamy - i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy)
Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Babeczki napełniamy masą budyniową, najlepiej póki jest jeszcze ciepła.
Dekorujemy wedle upodobań.
Masło ucieramy w mące, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Schładzamy je w lodówce przez godzinę.
Wylepiamy nim foremki do babeczek i ponownie wkładamy ciasto tym razem już w foremkach do lodówki na 1 godzinę.
Pieczemy je przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka.
Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem i cukrem waniliowym.
Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka - mieszamy - i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy)
Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Babeczki napełniamy masą budyniową, najlepiej póki jest jeszcze ciepła.
Dekorujemy wedle upodobań.
8 komentarzy:
Pychotki! Zwłaszcza ta masa mi się podoba, wykorzystam na pewno :)
O, kojeny przepis? Szybka jestes :)) Widze, ze nadrabiasz zaleglosci :)
A babeczki...no coz...piekne i smakowite :))
Tak, tak mam duże zaległości :DDD
Także czas najwyższy wziąść się do roboty.
Wieczorem piekę sernik :)
Grażynko masa ta jest świetna nie tylko do babeczek. Ja ją wykorzystuję i do tart i jako masa do tortów.
Także wypróbuj go na pewno :)
Witaj :) Od dzieciństwa uwielbiam takie babeczki. Twoje wyglądają bardzo smacznie :)
Pozdrawiam!
(Mi z cina ;) )
:)))))
Miło mi Cię tu spotkać. Będę zaglądała, dodaję do ulubionych :)
Buziaki!
Podobają mi się bardzo te Twoje babeczki. A szczególnie masa. Musi smakować obłędnie!
Pozdrawiam! :)
Oj kusi mnie ten krem ... pyszne maleństwa
Prześlij komentarz