9 lis 2009

Tagliatelle con funghi champignon e carciofi

Blogowiczka Andzia-35 wytypowała mnie do tej rundy Kulinarnego Łańcuszka. Jest mi niezwykle miło, że Jej wybór padł na mnie właśnie.
Nie miałam pomysłu na weekend - a tu proszę pomysł przyszedł odgórnie. Zrobiłam Tagliatelle con funghi champignon e carciofi.
Bałam się dania z karczochami. Odkąd zaserwowano mi w samolocie linii Air Italia kanapkę z karczochem skutecznie ich omijałam... aż do dziś.
Jakież było moje zaskoczenie, miłe zaskoczenie dodam. To tagliatelle to poezja smaku.


Składniki:

makaron tagliatelle (ja dałam ze szpinakiem)
250g pieczarek
150g karczochów
100g boczku
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
parmezan do posypania


Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy dość grubo, boczek kroimy w kostkę, a karczochy na mniejsze części.
Na oliwie smażymy przeciśnięty czosnek i dodajemy pokrojony boczek, smażymy go przez chwilę.
Pieczarki smażymy przez krótki czas i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu, około 15min).
Na końcu dodajemy karczochy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem.
W osolonej wodzie gotujemy tagliatelle i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.
Podajemy posypane parmezanem.

Gospodynią kolejnej rundy Kulinarnego Łańcuszka będzie Nette7 prowadząca blog Fabryka smaku.
Wybrałam dla niej te oto dwa przepisy:
Pierwszy na Prawdziwy, pyszny piernik... drugi zaś na Pancakes z cukinii.

1 komentarz:

andzia-35 pisze...

Ivon, cieszę się, że danie zasmakowało!! Wygląda niesamowicie pysznie! Pozdrawiam Cię cieplutko!