10 lis 2009

Schab w kiełbasianym aromacie

Gotujemy po polsku! - edycja II



Składniki:

4 grubsze plastry schabu
10 dkg kiełbasy wiejskiej
po ćwiartce papryki czerwonej i żółtej
4 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
papryka słodka
tymianek suszony
olej kujawski

Schab rozbijamy na cienkie plastry.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oleju wraz z papryką i czosnkiem - pokrojonymi w kosteczkę.
Kiełbasa powinna być usmażona na "chrupko"
Schab prószymy delikatnie przyprawami i układamy na nim po kilka plasterków kiełbasy wraz z warzywami.
Schab składamy... a na brzegu spinamy go wykałaczką.
Smażymy na wolnym ogniu tak by schab był miękki.
Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki a schab kroimy na pół.
Podajemy na gorąco.

2 komentarze:

andzia-35 pisze...

Ale danie super! Wygląda niesamowicie apetycznie!
Wydrukowałam przepis i wypróbuję niebawem:)

Ivon pisze...

Cieszę się i polecam. Danie jest smaczne i w dodatku efektownie się prezentuje.

Pozdrówka ślę :D