Składniki:
35 dkg mleczka w proszku
3/4 kostki masła
1 szklanka mleka
szczypta soli
12 dkg cukru o aromacie wanilii ( ja robię go tak: zanurzam w cukrze dwie laski wanilii i po kilku dniach cukier jest waniliowy i to jaki ! )
15 dkg żurawin suszonych
10 sztuk herbatników petitków
10 dkg orzechów włoskich
* Jeśli chcemy uzyskać czekoladę ciemną należy dodać 3 łyżeczki kakao do mleka i rozpuścić je w nim.
Masło rozpuszczamy z cukrem waniliowym, szczyptą soli i mlekiem.
Dodajemy mleczko w proszku i miksujemy tak by nie było grudek.
Na koniec dodajemy bakalie oraz pokruszone odrobinę herbatniki.
Masę wylewamy do keksówki.
Ważne by tą keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny... a potem kroimy w cienkie plasterki.
7 komentarzy:
Takie domowe czekolady świetnie smakują :)
Jeszcze nigdy nie próbowalam takiej domywej czekolady. Czas najwzyszy to zmienić :))
Pozdrawiam
Kuchareczka
www.kucharzytrzech.blog.onet.pl
Robiłam coś podobnego kiedyś, pyszne było:)
O tak Kuchareczko musisz to zmienić :) :) :)
To wyglada jak czekoladowy blok w bialej wersji! :)) Uwielbiam!!! Ostatni raz robilam takie pysznosci kilka lat temu. Koniecznie musze znow zrobic :))
P.S. Zapraszam do mojej kawowej akcji :))
Majuś już pędzę do kawusiowej akcji :))))
p/s Tak ta czekolada zwana też jest blokiem. Jakoś nazwa blok mnie zawsze irytowała ;)
Ojej!
w życiu nie próbowałam,żałuję ,oj żałuję:))
Prześlij komentarz