17 lis 2009

Czekoladowy smak dzieciństwa

Ta czekolada to smak dzieciństwa. Uwielbiam ją i mogę pochłonąć niebotyczne jej ilości. Tym razem zrobiłam wersję białą. W następny weekend zrobię wersję z kakao.



Składniki:

35 dkg mleczka w proszku
3/4 kostki masła
1 szklanka mleka
szczypta soli
12 dkg cukru o aromacie wanilii ( ja robię go tak: zanurzam w cukrze dwie laski wanilii i po kilku dniach cukier jest waniliowy i to jaki ! )
15 dkg żurawin suszonych
10 sztuk herbatników petitków
10 dkg orzechów włoskich

* Jeśli chcemy uzyskać czekoladę ciemną należy dodać 3 łyżeczki kakao do mleka i rozpuścić je w nim.

Masło rozpuszczamy z cukrem waniliowym, szczyptą soli i mlekiem.
Dodajemy mleczko w proszku i miksujemy tak by nie było grudek.
Na koniec dodajemy bakalie oraz pokruszone odrobinę herbatniki.
Masę wylewamy do keksówki.
Ważne by tą keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny... a potem kroimy w cienkie plasterki.

7 komentarzy:

grazyna pisze...

Takie domowe czekolady świetnie smakują :)

Anonimowy pisze...

Jeszcze nigdy nie próbowalam takiej domywej czekolady. Czas najwzyszy to zmienić :))
Pozdrawiam
Kuchareczka
www.kucharzytrzech.blog.onet.pl

andzia-35 pisze...

Robiłam coś podobnego kiedyś, pyszne było:)

Ivon pisze...

O tak Kuchareczko musisz to zmienić :) :) :)

majka pisze...

To wyglada jak czekoladowy blok w bialej wersji! :)) Uwielbiam!!! Ostatni raz robilam takie pysznosci kilka lat temu. Koniecznie musze znow zrobic :))

P.S. Zapraszam do mojej kawowej akcji :))

Ivon pisze...

Majuś już pędzę do kawusiowej akcji :))))

p/s Tak ta czekolada zwana też jest blokiem. Jakoś nazwa blok mnie zawsze irytowała ;)

Waniliowa Chmurka pisze...

Ojej!
w życiu nie próbowałam,żałuję ,oj żałuję:))