9 lis 2009

Wafle krówkowo-maślane

U mnie te wafle znikają w ciągu chwili... gdy masa w waflu jest jeszcze ciepła, "ciągutkowa". Mam to szczęście, że w moim mieście robią najlepsze krówki na świecie. Mało tego, masę krówkową można w sklepie mleczarni nabyć na kilogramy.
Są przepyszne. Uwielbiam je.



Składniki:

1 kg masy krówkowej lub krówek
3/4 kostki masła
3 łyżki śmietany kremówki
3 łyżki mleka
2 paczki wafli

Masę krówkową bądź krówki rozpuszczamy na wolniutkim ogniu wraz z pozostałymi składnikami.
Gdy uzyskamy jednolitą masę wykładamy ją na wafle.
Powinno się kroić je gdy masa wystygnie.
Jednak ja kroję jak jest jeszcze ciepła.
I ledwo je pokroję to zaraz ich nie ma :)

11 komentarzy:

grazyna pisze...

Uwielbiam krówki! Takie wafle muszą być pyszne :)

Mad pisze...

Jadłam ostatnio podobne u mamy :) Były niesamowite. Na widok Twoich aż mi ślinka poleciała. Uwielbiam krówki, a takie wafle przekładane krówką... poezja :)

adda73 pisze...

Kurczę, w której mleczarni sprzedają taką masę ? To ja polecę kupić parę kilo :))) Mniam, mniam ....

Ivon pisze...

Jak chcesz to Ci podeślę tej masy ?????

majka pisze...

Pysznosci! Krowki to ja moge jesc kilogramami :)) Nie wiem juz co wiecej napisac, bo wciaz przelykam sline :))

majka pisze...

I ciesze sie, ze wrocilas na lono bloga :) To znak, ze porzadki juz skonczone. A jak sprawuje sie nowa kuchnia?

Ivon pisze...

Co Ty, porządki to ja chyba będę robić do końca życia ;)
A kuchnią jestem wniebowzięta. Mogę tam nawet nocować tak mi tam dobrze :)) To moje oczko w głowie.

Pozdrawiam was cieplutko :)))))

A. vel Nette7 pisze...

Farciara, tyyyyyyyyle masy krówkowej... ;)...

Dziwnograj pisze...

U mnie w mieście robią przypszne krówki :) Kruche na zewnątrz, ciągnące w środku - idealne!
Mmm...takie andruty to coś dla mnie. Mniam!

andzia-35 pisze...

Wyobrażam sobie jak pyszne sa te wafle:)Oczywiście przepis spisany do wypróbowania:-)

Ivon pisze...

O tak Andziu pyszne więc wypróbuj je koniecznie :)